Bæredygtigt bornholmsk fyrtårnsprojekt tager for alvor form. Ny værelsesfløj klar til september, selvom der undervejs har været en stribe myndighedsudfordringer i forhold til lyd, brand og fugt.

RØNNE: En helt ny værelsesfløj med 24 værelser, et mødelokale samt en tagetage med spa-afdeling. Det er hvad Hotel GSH, Green Solution House, i Rønne kan byde på, når byggeriet er tilendebragt midt i september.

Hotellet er - som navnet antyder - i forvejen et særdeles grønt og bæredygtigt mønsterprojekt fra 2015. Gennem årene har både byggeriet og hoteldirektør Trine Richter hjemtaget priser og ros såvel nationalt som internationalt, blandt andet fik Hotel GSH EU's miljøpris i 2016. Og med den kommende nye fløj får Danmark et nyt bæredygtigt CLT-bygget fyrtårnsprojekt, som flytter overliggeren for, hvad der er muligt i forhold til klimaneutralt byggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udfordringer for first movers

Men at gå forrest betyder samtidig, at man støder ind i udfordringer, som ingen endnu har overvejet en løsning for.

Når man kan finde ud af det i nogle af vores omkringliggende lande som Tyskland, Østrig, Schweiz, Norge og Sverige, så undrer det mig, at vi ikke kan gøre det samme.

Hoteldirektør Trine Richter, Hotel GSH

- Jeg var klar over, at vi ville støde på bump på vejen, men jeg har aldrig været i tvivl om, at vi vil lykkes. Jeg er en fleksibel bygherre. Jeg ved godt, hvad jeg vil have - men jeg indgår naturligvis også kompromiser undervejs, bare det ikke ødelægger helheden i den oprindelige ide, fortæller Trine Richter til Grøn Teknik.

Hun har undervejs blandt andet været overrasket over, hvor stor en del af træet, der på en eller anden måde skal behandles eller pakkes ind.

- Det virker som om myndighederne her i landet ikke er helt på omgangshøjde med den stigende interesse for at bruge mere træ i erhvervsbyggerier. Det kræver masser af møder, ansøgninger og dialog. Jeg synes det er en smule besynderligt. Når man kan finde ud af det i nogle af vores omkringliggende lande som Tyskland, Østrig, Schweiz, Norge og Sverige, så undrer det mig, at vi ikke kan gøre det samme, siger hun.

Hun tilføjer, at det muligvis er kulturelt baseret, da man her i landet historisk har været vant til at bygge med sten og beton.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke kun CLT

Det overordnede tema i den nye hotelfløj er træ, masser af træ. Fra arkitektens side er der lagt op til, at hotelfløjen både skal bygges, beklædes og isoleres med træ. Noget der aldrig tidligere er set i et erhvervsbyggeri her i landet.

- Fra starten håbede vi på at kunne opføre fløjen udelukkende i CLT. Men det har ikke været muligt. Myndighedskrav til løsningerne for lyd, brand og fugt har betydet, at vi har været nødt til at bruge en anelse beton i blandt andet dæk, siger direktør Jens Koefoed, PL Entreprise, der er entreprenør på projektet.

rich-media-4
Direktør Jens Koefoed, PL Entreprise. Foto: Torben Jastram.

Også en smule stål har det været nødvendigt at tilføje i byggeprocessen. Det er i mødelokalet for at kunne opnå tilstrækkelig højde.

Tillidsbaseret samarbejde

For at komme i mål med den bæredygtige vision krævede det fra starten et gnidningsløst og tillidsbaseret samarbejde mellem bygherre og entreprenør. Derfor har bygherre fra begyndelsen valgt en samarbejdsmodel uden udbud med den lokale entreprenør, PL Entreprise, som også var involveret i det oprindelige hotelbyggeri for 7 år siden.

- Det er virkelig stærkt, at vi gør det her i så stor målestok. Trine Richter er vedholdende i sin søgen efter stadig mere bæredygtige løsninger og materialer, så vi ender ud med et byggeri, som ikke bare Bornholm men hele landet kan være stolte af, siger direktør Jens Koefoed fra PL Entreprise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spildevand til toiletskyl

Han er ud over at være entreprenør også projekteringsleder på opgaven, og det har været en stor fordel.

- Jeg har deltaget i møderne med arkitekten, og på den måde har vi meget tidligt i processen kunnet påvise og løse kommende problemstillinger. Det var hele vejen igennem været et dialogbaseret samarbejde med masser af tillid, fastslår Jens Koefoed.

Ud over brug af CLT som klimaneutral byggesten er Hotel GSH spækket med bæredygtige, sunde eller grønne løsninger som for eksempel solceller.

rich-media-6
Fraskær smides ikke ud men bruges i stedet til skabe og andre møbler på værelserne. Foto: Torben Jastram.

- Vi har også valgt at bruge resttræ, fraskær, fra byggeriet, til at lave møbler og skabe på værelserne. Og jeg forventer også at få lov til at benytte genanvendt spildevand fra badeværelserne til toiletskyl, forklarer Trine Richter.

Parterne håber, at hotelfløjen står klar til indvielse til september, selvom problemer i kølvandet på coronakrisen skaber andre udfordringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hele verden er ramt af materialemangel, og det mærker vi naturligvis også, men jeg forventer stadig at vi kommer i mål til tiden, fastslår Jens Koefoed.

rich-media-8
Det færdige byggeri ifølge arkitekten. Visualisering: 3XN.