VIDEO: Det er en vaskeægte kamp mod uret, som entreprenøren på haveanlægget ved Det Ny H.C. Andersens Hus har gang i. Meget skal på plads inden indvielsen onsdag.

Siden efteråret har OKNygaard haft travlt med at anlægge haven på og omkring Det Ny H.C. Andersens Hus i Odense, og det har de stadig.

Onsdag den 30. juni kommer H.M. Dronningen nemlig på besøg til indvielsen af det nye museum og den tilhørende have.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige nu er vi i færd med at lægge sidste hånd på nogle af de færdige dele, der skal stå klar til åbningen, siger projektleder hos OKNygaard Henrik Vittrup, da Grøn Teknik møder ham på pladsen en uges tid inden åbningen.

Han fortæller, at man ikke når at blive færdig med hele haven inden åbningen, ligesom det er tilfældet med dele af museet. Men størstedelen skal stå færdig, og derfor bliver der naturligvis arbejdet på højtryk.

- Vi har over ti mand på opgaven hele weekenden for at få det sidste med, siger Henrik Vittrup.

Teknisk svær opgave

Anlæggelsen af haven er en svær opgave, fordi størstedelen skal etableres på museets tagkonstruktion.

- Når vi etablerer en taghave, stiller det store krav til vægten af jord og beplantning, siger Henrik Vittrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man har valgt at etablere en drænbakke, som skal sikre vand til beplantning og samtidig lede overskydende vand væk fra tagkonstruktionen. Derudover udlægges Leca og en særlig, let type specialjord, som indeholder blandt andet tegl og er god til at holde på vand.

rich-media-4
Tagets bæreevne skal tages i betragtning, når man udvælger materialer til anlæggelsen af haven. Foto: Tim Søgaard.

Projektet besværliggøres også af havens placering i Odense Centrum, hvor der i forvejen er meget anlægs- og vejarbejde i forbindelse med etableringen af den nye letbane.

- Der er store krav til de tekniske løsninger. Vi er begrænset til at bruge enten de helt store kraner eller de helt små maskiner, fordi tilgængeligheden er begrænset og tagets bæreevne skal tages i betragtning, siger Henrik Vittrup.

En eventyrhave

Det er den japanske tegnestue Kengo Kuma & Associates, der har været ledende arkitekt på projektet, og deres grundlæggende idé har været at skabe symbiose mellem bygning og landskab.

- Publikum tages med på en vandring gennem huset og haven, hvor man som besøgende får en meget sanselig oplevelse af magien, overraskelserne, det eventyrlige og foranderligheden i H.C. Andersens univers, fortæller Margrethe Holmberg, der er landskabsarkitekt og projektleder ved MASU Planning, som er en del af projektteamet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
I haven plantes mange store træer, som må flyttes med store kraner grundet svær tilgængelighed på byggepladsen. Foto: Tim Søgaard.

Haveanlægget er niveauinddelt og breder sig over 7000 kvadratmeter. Man forsøger at skabe en række haverum, der er forskellige fra hinanden både med hensyn til udformning og beplantning. De besøgende får blandt andet glæde af en sø og et spejlvandsbassin.

Det har desuden været et fokus, at haven ikke kommer til at stikke ud i forhold til det omkringliggende bymiljø.

- Man har truffet en række valg i forhold til materialer og beplantning, der skal være med til at skabe en glidende overgang fra haven til bymiljøet, siger Henrik Vittrup.

Man påbegyndte etablering af haven i efteråret 2020, og Henrik Vittrup fortæller, at man regner med at være helt færdige i løbet af efteråret 2021.