Seks vidt forskellige bygninger er nomineret til Renoverprisen 2021 - en maltfabrik, hotel, etageejendom, almen boligblok, en gammel arkadebygning og en café omdannet til sommerhus.

Med udsigt over bølgerne ved Dronningmølle i Nordsjælland ligger den tidligere Café Jorden Rundt, der er genopstået som privat sommerhus. Caféen er tegnet af arkitekten Kim Utzon i 2001 som et samlesæt i moduler. Selv om den runde bygning er helt sin egen, er renoveringen et eksempel på, hvordan man fra begyndelsen kan give bygninger lange levetider ved at arbejde med moduler, der kan skilles ad og genbruges et andet sted.

Den tidligere Café lå i København, men blev afmonteret og samlede støv på en lagerhal, indtil en af de håndværkere, der havde været med til at afmontere den, fik en lys idé. Bygningen blev sat på auktion, og her lykkedes det en privat bygherre at købe de adskilte moduler og med hjælp fra de samme håndværkere at få dem genrejst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet samt 127 andre renoveringsprojekter fra hele Danmark var i år indstillet til Renoverprisen. Herefter blev feltet skåret ind til 18 favoritter, og nu er nomineringsudvalget endelig klar til at løfte sløret for de seks bedste projekter, der kan vinde titlen som Danmarks bedste renovering og en check på 100.000 kr.

De nominerede projekter spænder bredt i både karakter og størrelse, men har det til fælles, at de er eksempler på vellykkede renoveringer, der kan inspirere til mere renovering.

Stor spændvidde

I Ebeltoft er en gammel maltfabrik fra 1861 omdannet til sprudlende kulturcenter, og i Horsens har det historiske Jørgensens Hotel fra 1744 fået en renæssance efter en omfattende renovering med øje for detaljen.

I Aarhus har Regina-bygningen fået liv til at samle byen i endnu 100 år, og transformationen af en nedslidt boligblok i Gellerup viser, hvordan renoveringer kan skabe social forandring.

I Drønningmølle har Kim Utzons ikoniske Café Jorden Rundt fået både ny funktion og adresse som sommerhus, og endelig har en facaderenovering på indre Frederiksberg skabt et vertikalt villakvarter ud af en 60'er beton-boligblok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formanden for nomineringsudvalget, Karen Mosbech, glæder sig over forskelligheden og kvaliteten i de nominerede projekter:

- De seks nominerede projekter har en stor spændvidde, hvor vi både har et par historiske vartegn, kulturbyggeri, kreativt renoverede boligkomplekser og et skarpt skåret sommerhus, siger hun.

Nu er det op til Renoverprisens valgkollegie, der består af 70 udpegede medlemmer fra branchen, at stemme på det projekt, de mener, skal løbe med titlen som Danmarks bedste renovering 2021. Den endelige vinder kåres ved en prisfest i september og modtager en check på 100.000 kr.

De øvrige fem nominerede projekter til Renoverprisen 2021 er følgende.

Jørgensens Hotel, Horsens

På gågaden i Horsens ligger et 1700-talspalæ, der i mange år har dannet ramme om Jørgensens Hotel, som er et ikonisk hotel i Horsens - der er ikke mange i byen, der ikke har været til en eller anden begivenhed på hotellet. Efter en omfattende restaurering og renovering vidner hotellet nu med moderne faciliteter og historien intakt om sin prominente plads i byens liv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Jørgensens Hotel. Foto: Thomas Muus.

Maltfabrikken, Ebeltoft

I Ebeltoft troner den gamle maltfabrik fra 1861 på det hævede terræn, der danner overgang mellem den gamle bys tætte gader og de åbne arealer ved Ebeltoft Vig. Fra at være nedrivningstruet er Maltfabrikken efter en omfattende renovering genopstået som byens nye kulturelle og kreative mødested. Her er offentlige og private funktioner rykket ind side om side med bl.a. bibliotek, butikker, spise- og spillesteder, kunstnere og iværksættere og særlige faciliteter for unge.

rich-media-6
Maltfabrikken. Foto: Thomas Muus.

Regina, Aarhus

Centralt i Aarhus midtby ligger Regina, en markant klassicistisk ejendom lige så markant placeret på hjørnet af gågaden. Med bygningen, der blev opført i 1919, bragte arkitekten Axel Høegh-Hansen storbystemningen til Aarhus med biograf, hotel og butikker. Efter en renovering står gadefacaderne næsten som oprindeligt, mens bygningen indenfor og i baggården er forvandlet.

rich-media-7
Regina. Foto: Thomas Muus.

Pilotprojekt Blok 4, Aarhus

Ved Aarhus ligger Gellerupparken, der blev tegnet af arkitekten Knud Blach Petersen og opført 1968-72 som et af tidens topmoderne almene boligbyggerier. Renoveringen af en enkelt blok er pilotprojekt for de øvrige seks blokke.

rich-media-8
Gellerup. Foto: Thomas Muus.

Ørsteds Haver, Frederiksberg

På Frederiksberg ligger etageejendommen Ørsteds Haver på den trafikerede H.C. Ørsteds Vej. Bygningen er tegnet af Ole Hagen arkitekter og opført i 1968 med tidens typiske ensartede facader af betonelementer og altangange mod gaden. Med renoveringen er altangangene gentænkt i en ny tredimensionel klimaskærm, der ikke blot giver adgang til lejlighederne og beskytter facaden, men også tilfører hver lejlighed nye halvprivate uderum og lægger op til uformelle møder med naboerne.

rich-media-9
Ørsteds Haver. Foto: Thomas Muus.