Formand måtte fremføre DM&E's årsberetning online for første gang i foreningens historie. Omkring 150 personer havde på forhånd tilmeldt sig det virtuelle årsmøde torsdag eftermiddag.

- Vi må sige, at 2020 blev et meget anderledes år. I bestyrelsen måtte vi også mærke, at det sociale gik lidt i stå. Møderne måtte for en stor del foregå på Teams. Det virkede, dog i en erkendelse af, at skal der tages beslutninger, er det en fordel at kunne se folks ansigtsudtryk, når meninger og synspunkter fremlægges. Som helhed har der været et godt arbejdsvejr for de tre driftsgrene inden for DM&E's medlemskreds. Tørvejr, for det meste, for entreprenører og skovfolket, og et godt vækstår for agrovirksomhederne, indledte Søren Ulrik Sørensen sin årsberetning til de særligt inviterede, der så med hjemme fra stuerne.

Et år i politisk modvind

Erhvervspolitisk har det danske skovbrug været i alvorlig modvind i 2020. Derfor har DM&E Skov arbejdet på at vise, at foreningen tager både klima- og biodiversitetskrisen alvorligt. Derfor har foreningen i 2020 kontaktet relevante beslutningstagere, og en del af dem har allerede været en tur med i skoven. Det har været vigtigt for brancheforeningen at vise, at de danske skoventreprenører kan arbejde bæredygtigt, og er et erhverv, der aktivt deltager i arbejdet med at forbedre verdens klima og natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Formand Søren Ulrik Sørensen.

- Skoventreprenører er med i produktionen fra start til slut af verdens mest klimavenlige byggemateriale og kilde til grøn energi - nemlig træ. Det er vi stolte af. Men skal vi fortsætte med det, kræver det, at Danmark accepterer, at der også skal fældes træer i skovene, sagde Søren Ulrik Sørensen.

Certificering er kommet for at blive

I 2020 har DM&E Skov haft stor fokus på certificering af skovens produkter. Foreningen har deltaget aktivt i arbejdet med revideringen af PEFC-skovcertificeringen samt skabelsen af den nye certificering for Træer udenfor Skoven.

- Der har fra de grønne organisationer længe været et ønske om mere dokumentation for bæredygtighed på det træ, der kommer fra områder udenfor skoven, som fx fra læhegn. Arbejdet med læhegn, småbiotoper, naturarealer, parker, haver m.m. fylder meget i vores medlemmers hverdag. Det er altså meget vigtigt, at vi sammen med resten af branchen kommer frem til nogle fælles retningslinjer. DM&E Skov deltager i dette arbejde, så vi kan være med til at påvirke retningslinjerne for certificeringen, fortalte Søren Ulrik Sørensen.

Certificering af Træer udenfor Skoven (TuS) er en helt ny PEFC-standard, og brancheforeningen fortæller, at der ikke er ret mange internationale erfaringer med systemet. Det er vigtigt for DM&E Skov, at de nye krav bliver praktisk orienterede, så der også i fremtiden kan produceres biomasse i det åbne land.

- Det er vigtigt, at vi i branchen kommer frem til fælles retningslinjer for pleje og fældninger af fx læhegn. Det er DM&E Skovs vurdering, at hvis arbejdsgruppen kommer i mål med denne nye certificering, vil den danne grundlag for, hvordan vi producerer biomasse uden for skoven i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- DM&E Skov forventer, at 2021 fortsat vil være præget af en kraftig biodiversitets- og klimadebat, og det vil påvirke skovbranchen. Billedet af, at skovbruget ødelægger vores allesammens natur, skal vi have ændret. Vi skal fortælle den gode historie om arbejdet i skoven og de produkter, vi laver, afsluttede Søren Ulrik Sørensen.