For mange tunge fliseløft kan sende selv den stærkeste gartner til kiropraktor eller - langt værre - seks fod ned i jorden. Men ikke på Silkeborg Kirkegårde og Krematorium.

SILKEBORG: Det har gjort en forskel for de 10 gartnere på Silkeborg Kirkegårde og Krematorium, at redskabsparken for to år siden fik et nyt medlem. Det drejer sig om en vakuum-løfter fra Asp Produktudvikling, som er specialdesignet til kirkegårde.

Nu er der kommet en ny model, som gartnerne har prøvet kræfter med. Den nye udgave har et mere kompakt design, er mere robust og har en mindre sugefod, som både kan løfte store og små sten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har brugt vakuumløfteren et par år og nu også den nye. Vi er rigtig glade for den, fortæller Kent Nielsen, der er gartner og sikkerhedsrepræsentant på Silkeborg Kirkegårde og Krematorium.

Skåner kroppen

Gartner-teamet bruger vakuumløfteren, når der skal rettes på plænesten, som enten ligger for højt eller lavt i forhold til græsslåning.

- Man skubber blot maskinen hen til stenen, sætter sugekoppen på og trykker på en knap, der aktiverer sugningen. Når koppen har suget sig helt fast, giver den lyd, og vi er klar til at løfte, fortæller Kent Nielsen, der er begejstret for den nye arbejdsmetode, fordi gartnerne skånes for de løft, de havde før.

rich-media-2
Et tryk på knappen og sugekoppen sætter sig fast på stenen. Når den er klar til løft, giver den lyd fra sig. Foto: Asp Produktudvikling.

- Tidligere gjorde vi det manuelt, ligesom når man lægger fliser derhjemme. Det kunne af og til give nogle skæve løft i ryggen, skuldre og arme. Nu kan jeg ikke mærke, at jeg har haft fat i tunge sten. Mine kolleger fortæller, at det kan de heller ikke.

De store plænesten på Silkeborg Kirkegårde og Krematorium måler 60x60x10 og vejer 100 kg., men er altså blevet lettere at flytte med de sidste par år. Arbejdet kræver også færre folk. Førhen beskæftigede det to gartnere at grave de tungeste sten fri for derefter at flytte dem. Nu kræver det kun en mand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stenene ligger pænere

At løfteren er specialdesignet til kirkegårde kan blandt andet tydeliggøres ved sugekoppens munding.

- Den har en blød gummiring. Det betyder, at den kan suge sig fast selv på sten med indgraveringer eller påsatte bogstaver. Desuden er den ikke så stor i omkreds, så den kan også bruge til små sten, siger gartner Kent Nielsen og tilføjer:

- Stenene kommer også til at ligge mere præcist, for det betyder ikke noget, om vi skal løfte dem to, tre eller fire gange. Før kunne man måske blive enige om, at "det bliver, som det er", når man havde fat i en sten for fjerde gang.

Med vakuumløfteren følger en lille vogn, som bruges til at løfte stenene, uden at bruge mange kræfter. Her er det vægtstangs-princippet, der gør sig gældende. Løftevognen kan justeres i højden, så den kan tilpasses alle medarbejderne.

Set med sikkerhedsrepræsentantens briller på, har vakuumløfteren en god effekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil gerne have, at folkene bliver her længst muligt. Nu er opgaverne med plænesten blevet både nemmere og rarere. Vi skal blot huske at bruge og anvende den korrekt. Det fortæller den os dog ikke, siger Kent Nielsen med et grin.