Bæredygtig produktion af lokale grøntsager hitter i hovedstaden.

Et stadig stigende ønske om en bæredygtig produktion af lokale grøntsager ligger også til grund for 'market gardening'-bevægelsen. Det handler om mindre landbrug, typisk under én hektar, som sælger direkte til restauranterne, der i høj grad efterspørger bæredygtige og lækre råvarer.

På fagskolen ZBC, Jernbjerggaard, hvor Have & Landskab afholdes, arbejder man meget med 'market gardening' på landbrugsarealerne, men skolens faglærer i plantelære, Peter Møller Nielsen, understreger, at konceptet er mindst lige så velegnet til små arealer såsom gården i en ejendom eller et kommunalt fællesareal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det smarte ved 'market gardening' er jo, at det er højintensivt. Mens det traditionelle landbrug typisk har 50 centimeter mellem rækkerne af gulerødder, fordi der skal være plads til store maskiner, drives market garden-landbrug næsten uden maskiner, så man kan dyrke gulerødder med for eksempel 15 centimeters afstand. Det giver et meget koncentreret mini-landbrug, som kan bruges virkelig mange steder, også i byerne, fortæller han og tilføjer:

- Og der er virkelig økonomi i det. Restauranterne i København er villige til at betale rigtig mange penge for økologiske og lokalt dyrkede grøntsager. Vi har mange eksempler på, at disse mini-landbrug har en langt bedre overskudsgrad end de store gårde, forklarer Peter Møller Jensen.

De mange muligheder for at skabe fællesskab og måske endda mere biodiversitet og penge i kassen, vil Have & Landskabs gæster kunne opleve ved selvsyn på sommerens udstilling, hvor der skal anlægges en 1000 kvadratmeter 'market garden' efter alle kunstens regler.

- Og kender man ikke alle kunstens regler, så er det jo bare om at få sat kryds i kalenderen 25. til 27. august og besøge Skandinaviens største fagudstilling for den grønne branche, lyder det fra udstillingsleder Dina Overgaard.