I 20 år er flere og flere danske skove blevet PEFC-certificerede. Efterspørgslen kan stadig dækkes også i fremtiden, forlyder det.

Der bliver i stigende grad efterspurgt PEFC-certificeret træ på det danske marked, oplyses det i en pressemeddelelse fra PEFC Danmark.

Men selv om Danmarks største skovejer, Naturstyrelsen, udlægger mere skov til urørt skov, skal efterspørgslen nok blive imødekommet. Markedet kan nemlig mættes med bæredygtigt træ fra private skovejere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udover Naturstyrelsens skove, er der næsten 100.000 hektar PEFC-certificere skove, der kan forsyne det danske marked med bæredygtigt træ og flere er på vej. Væksten i det PEFC-certificerede skovareal vil kompensere for de områder, Naturstyrelsen udlægger til urørt skov, fastslår formand for PEFC Danmark, Palle Thomsen.

Håber på flere krav

Skovbrug er langtidsplanlægning, men det betyder ikke, at byggeriet skal vente generationer på at få leveret bæredygtigt træ.

- Det danske marked kan forsynes med bæredygtigt træ fra de PEFC-certificerede skovejere, som frivilligt har valgt at omstille deres skovbrug, fortæller Palle Thomsen, der håber, det danske marked i endnu højere grad får lyst til at anvende træ, uanset hvor det kommer fra.

- Jeg synes, det er vigtigere at diskutere, hvordan vi får flere virksomheder til at stille krav til bæredygtigt træ end at diskutere om markedet kan mættes af dansk træ, fortæller Palle Thomsen.

På verdensplan vækster PEFC, og i dag er 75 procent af de certificerede skove PEFC-certificerede. Danmark er længere fremme. Her står PEFC for tæt på 100 procent af de certificerede skove, og dækker et areal på næsten halvdelen af skovarealet. Så skove og træer kan både nu og i fremtiden efterspørges af markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Markedet kan få bæredygtigt træ, og vi ved, at mange virksomheder er certificeret efter de to største certificeringsordninger, hvilket betyder de har fleksibilitet i deres indkøb og på markedet. Inkluderede indkøbspolitiker er med til at fremme bæredygtigt skovbrug, og det gør virksomhederne mindre sårbare overfor ændringer i skovbruget, som vi eksempelvis ser nu med Naturstyrelses ændrede drift, slutter Palle Thomsen.