Regnvandsfaskiner kan holde boligen tør - og samtidig være med til at omdanne den organiske forurening i regnvandet.

I årene fremover vil vi få flere udfordringer med stigende nedbørsmængder og deraf følgende oversvømmelser i for eksempel kældre og omkring bygninger. Blandt andet fordi afløb og kloaknet ikke kan følge med de store mængder vand fra tagflader.

Men ikke nok med det, for når renseanlæg og kloakledningers kapacitet overskrides, ledes urenset spildevand direkte i vandløb, søer og hav. Derfor anses lokal afledning af regnvand (LAR-løsninger) i dag som et bæredygtigt og samfundsøkonomisk rigtigt alternativ til konventionel regnvandsafledning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biologisk selvrensende løsning

En af markedets muligheder til lokal nedsivning af regnvand er Bio-Blok regnvandsfaskiner, der er udviket af Expo-Net Danmark A/S. Det er en effektiv og biologisk selvrensende nedsivning, der kan bruges lige fra det enkelte tag på en villa eller en boligblok eller til større befæstede arealer.

rich-media-2
Bio-Blok faskinen består af en unik netrørskonstruktion med meget stor overflade.

Faskinen består af en netrørskonstruktion med meget stor overflade. Når vandet ledes fra tag- eller parkeringsarealer til faskinen, sørger mikroorganismerne på netrørenes overflade for at omsætte den organiske forurening i regnvandet. På denne måde fungerer faskinen ved naturens hjælp som et biologisk mini-renseanlæg, før regnvandet ledes ned i undergrunden.

Faskinen fungerer som en slags stor nedgravet si, hvorigennem regnvandet udsiver til jorden omkring. Regnvandsfaskinen indpakkes i en tynd, perforeret fiberdug af geotextil, der forhindrer jord og sandpartikler i at trænge ind - men som samtidig tillader vandet fra faskinen at løbe ud i jorden.