19. november holdes European Sustainable Tropical Timber Coalitions (STTC) 2020-konference. Eventen er flyttet ind på Zoom.

Som med alt muligt andet, kan konferencer omhandlende tropisk træ, heller ikke finde sted grundet corona. STTC, som var planlagt til at finde sted i London, er altså grundet covid-19 rykket online og det er gratis at tilmelde sig. Miljømærket FSC er blandt partnerne i koalitionen og Kristian Jørgensen, der er rådgiver omkring tropisk tømmer i FSC Danmark, ser frem til konferencen;

- STTC er et vigtigt samlingssted for træbranchen, repræsentanter fra skovbrug og skovbrugssektoren i troperne, men også NGO'er samt producenter og offentlige institutioner, der efterlever indkøbskrav på tropisk træ. Dagsordnerne er altid forbundet med en status for markedet, og hvad vi som aktører i Europa kan gøre for at fremme bæredygtig skovdrift i de tropiske regioner. Covid-19 situationen har i allerhøjste grad aktualiseret vigtigheden af at understøtte en stabil og bæredygtig samhandel."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Momentum i Afrika

Tropisk træ skiller vandene. Det er anerkendt for dets kvaliteter, men er desværre også forbundet med en negativ fortælling i forhold til afskovning. Verden er dog ifølge FSC Danmark langt fra sort og hvid. Kristian Jørgensen uddyber:

- Træmarkedet i Europa har i stigende grad vendt ryggen til tropisk træ, trods det faktum at træforbruget øges, og at træ er udset til at erstatte mere miljøtunge materialer som beton og stål. Det er ærgerligt i de situationer, hvor det går udover det bæredygtige marked og de helt nødvendige investeringer til udviklingen af bæredygtigt skovbrug og certificering, siger han og uddyber:

- Særligt i Europa kan vi med vores standarder tilbyde de "rigtige" priser og vi kan stille de rette krav. I dette skal vi huske, at der stadig er markeder, der ser stort på bæredygtighed.

Fokus på Gabon

Bare lige for at understrege, så er alt ikke sort i Afrika. Slet ikke på skov-plan. Her er det nærmere grønt. Som Kristian Jørgensen påpeger bliver det rigtig interessant at høre nærmere fra det lille vestafrikanske land.

- Personligt glæder jeg mig særligt til at høre Dr. Lee White, der er skovminister i Gabon. Netop Gabon viser vejen i disse år ved en langsigtet skovplan, der både omfatter styrket beskyttelse af deres skove, men som heller ikke underkender vigtigheden af, at det er en bæredygtig skovbrugssektor, der skal drive økonomien til at forsvarer det. Få kan som Lee White begrunde de kommercielle sammenhænge med naturbeskyttelse, forklarer Kristian Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gabon har sat sig som mål at alle landets skovkoncessioner skal FSC-certificeres senest i 2022. Tilmelding til konferencen er gratis - man kan tilmelde sig her.