Nyt klimapartnerskab mellem Realdania, KL og de fem regioner skal hjælpe kommunerne til at udvikle klimatiltag.

45 millioner fra Realdania, KL og landets fem regioner skal sætte turbo på klimaomstillingen, forlyder det i en fælles pressemeddelelse fra trioen.

Beløbet skal give alle landets kommuner mulighed for at udvikle sammenlignelige klimaplaner med et ambitionsniveau, der lever op til Paris-aftalen. Metoden til disse klimaplaner er udviklet af det ambitiøse internationale bynetværk C40.

Artiklen fortsætter efter annoncen

20 pilotkommuner er allerede, under overskriften DK2020, i gang med at udarbejde lokale planer, der viser vejen til netto nul-udledning for kommunen som geografisk område senest i 2050. De internationale standarter fra C40 er i pilotprojektet blevet tilpasset dansk kontekst, og nu inviteres de øvrige kommuner med i den nye fælles indsats 'DK2020 - klimaplaner for hele Danmark'.

Det bliver KL's fem Kommune Kontakt Råd (KKR) og regionerne, der samarbejder om at organisere opgaven med at rådgive kommunerne og facilitere deres arbejde med at udvikle klimaplaner.

- For at nå i mål med den ambitiøse klimamålsætning skal vi arbejde tæt sammen og lære af hinanden. Regionerne er med i DK2020, fordi vi kan bidrage med unik viden, og fordi vi de sidste 12 år har arbejdet tæt sammen med kommunerne om at løse regionale og lokale udfordringer. I regionerne tror vi på, at vi i fællesskab og ved at bruge hinandens styrker kan gøre en forskel lokalt og regionalt. På den måde kan vi bidrage til at nå Paris-aftalen og Folketingets målsætninger på klimaområdet, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.