Leica Geosystems er måske ikke kendt at hvermand, men stort set alle støder i hverdagen på bygninger, veje, broer eller andet, som er blevet til med hjælp fra den snart 100 år gamle virksomheds produkter og teknologier.

Bare fordi man er tæt på 100 år, kan man godt være med helt fremme på den teknologiske front.

Det viser man hos Leica Geosystems, der kan fejre 100-års jubilæum næste år. Det har fået direktør Henrik Wiese til at se tilbage på tiden fra virksomhedens grundlæggelse og til i dag, og den betydning som Leica Geosystems teknologier har haft for blandt andet bygge- og anlægsbranchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er naturligvis stolte af vores solide erfaring og ekspertise indenfor opmålings- og informationsteknologi, hvor traditionel landmåling går helt tilbage til 1921, maskinstyring til 1987, og i 1993 begyndte vi at arbejde med scanning, fortæller Henrik Wiese, der tiltrådte som direktør for Leica Geosystems Danmark i 2016.

Ukendte for mange

Fra det danske hovedsæde i Søborg kan Leica Geosystems kigge ud på et land, hvor de gennem snart 100 år har været en del af en lang række større bygge- og anlægsprojekter. Nogle af de markante er for eksempel Storebælts-, Lillebælts- og Øresundsforbindelsen og Københavns Metro, hvor virksomheden har spillet en afgørende rolle.

rich-media-2
Måleudstyret fra Leica rykker i høj grad også over i entreprenørmaskinerne.

Og med en nettoomsætning på 3,9 milliarder euro om året på verdensplan, er Leica Geosystems en af de allerstørste spillere på området.

- Vi er jo ikke en virksomhed, som den almindelige dansker nødvendigvis kender, men derfor spiller de store teknologivirksomheder en stor rolle i samfundet alligevel, fortæller Henrik Wiese.

3D-scanning vinder frem

Gennem årene har Leica Geosystems udviklet nye teknologier for at gøre arbejdsgangen mere effektiv i blandt andet bygge- og anlægsbranchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det seneste skud på stammen er deres 3D-scanning. Henrik Wiese vurderer, at efterspørgslen på digitale modeller vil stige yderligere i fremtiden. Man har allerede brugt 3D-scanning i en årrække i flere fag. Det gælder blandt andet procesindustrien, hvor det kan blive dyrt, hvis man bygger et anlæg, som ikke kan være der.

- Der er ingen tvivl om, at den her teknologi vil sprede sig til endnu flere brancher i fremtiden, fordi den hjælper fagfolk i deres arbejde, så det hele glider nemmere og går hurtigere. Arbejdsgangen bliver langt mere effektiv, når man kan scanne en bygning udefra eller indefra, og dermed få en digital kopi af virkeligheden, forklarer Henrik Wiese og tilføjer:

- Man har jo i mange år haft tegninger af det, man gerne ville bygge, men når bygningen først har levet et stykke tid, så ser den ofte anderledes ud. Det betyder, at hvis man vil foretage en renovering af bygningen, så er det afgørende, at man kan se, hvordan bygningen ser ud lige nu, så man kan arbejde videre med det og udvikle på det.

Leica Geosystems hjælper sine partnere med højpræcisionsudstyr, som bruges til geografisk placering, landmåling, maskinstyring og scanning. Den højteknologiske virksomhed beskæftiger 35 medarbejdere i Danmark, og har filialer i Europa, Nord- og Sydamerika, Asien og Afrika.