Maskinmarkedet er i store dele af verden hårdt presset af coronapandemien, men herhjemme kan Zeppelin Danmark ser tilbage på en stærk start på 2020.

Krisen har ramt store maskinproducenter, som i årets første kvartal har oplevet store fald i salget.

Det gælder blandt andet Volvo CE og senest Caterpillar, hvor sidstnævnte kan se et fald i salget på 21 procent i hele forretningen, og intet mindre end 27 procent på entreprenørmaskinerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hos den danske importør og forhandler, Zeppelin Danmark, oplever man ikke det samme.

- Herhjemme er det et andet billede lige nu. Sammenligner vi med tallene for sidste år, har vi i første kvartal i år set en stigning på ordreindgangen på omkring 30 procent. Der har været godt gang i den, og specielt marts måned var god, fortæller salgs- og marketingdirektør i Zeppelin Danmark, Michael Bahn Jørgensen, til Grøn Teknik.

Fra årsskiftet overtog tyske Zeppelin Cat-importen fra hollandske Pon. Der er optimeret på blandt andet lagerbeholdningen af reservedele og lidt flere maskiner, men ifølge salgs- og marketingdirektøren er det ikke den direkte årsag til fremgangen.

Bred fremgang

Ifølge Michael Bahn Jørgensen er stigningen bredt funderet rent geografisk, og på selve maskintyperne er der heller ikke de store udsving.

- På de store maskiner kan vi godt mærke, at der har været en lille stagnering her på den anden side af påsken. På småmaskiner er der fuldt tryk på, siger han, og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som mange af vores kunder siger, så er et af de sikreste steder at sidde alene i en førerkabine.

rich-media-3
Caterpillar er presset på salget på verdensplan. Foto: Kim Krasuld.

Som flere andre aktører har Zeppelin begrænset adgangen til virksomheden adresser. I Brøndby og Skejby er der sat pavilloner op, hvor møder med kunder og andre eksterne folk kan holdes.

- På værkstederne har vi lukket ned for adgangen fra udefrakommende. Og medarbejdere, som færdes på kontorerne, render heller ikke derud længere, siger Michael Bahn Jørgensen.

Foranstaltningerne har ikke påvirket det daglige arbejde, som har kørt mere eller mindre som normalt.

- På værkstedet var det lidt småt med kundemaskiner, som kom ind til reparationer op til påske, mens klargøringen havde masser at lave. Men på værkstedet er der igen fuldt tryk på nu, siger Michael Bahn Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få forsinkelser

Caterpillar meldte ud i kvartalsrapporten, at 75 procent af produktionen kørte i midten af april, primært fordi forsyningskæderne på verdensplan er udfordret.

Hos Zeppelin har man fem-seks maskiner i ordre, som der lige nu er forsinkelser på i lejet en måned til halvanden.

- Det er der ikke som sådan noget unormalt i. Hvis det ikke er corona, så er det noget andet. I efteråret var en tyfon i Japan grunden til, at en underleverandør ikke kunne levere som planlagt, og nogle ting blev udskudt, siger Michael Bahn Jørgensen.

- Vi har ikke mærket nedlukningen i særligt høj grad. Vi kan skaffe reservedele og maskiner, og for vores vedkommende er der fuld tryk på kedlerne, siger han videre.