Salget af entreprenørmaskiner fra verdens største producent, Caterpillar, faldt i første kvartal med over en fjerdedel.

Mørke skyer er trukket ind over verdensmarkedet for entreprenørmaskiner. En afmatning var forventet hos mange efter nogle gode år for producenterne. Men coronakrisen har sat turbo på faldet, og Caterpillar, som målt på omsætning er verdens største på sit felt, må notere et samlet fald i indtjeningen i 2020's første kvartal på 21 procent.

Cats største del af forretningen, entreprenørmaskinerne, udgør det største fald med 27 procent - fra 5,873 milliarder dollars i 2019 til 4,306 milliarder i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er en nedgang på 1,567 milliarder dollars. Det svarer i skrivende stund til godt 10,7 milliarder kroner. Værst er det gået for Caterpillar i Nordamerika og Asien, som er de to største markeder for den amerikanske gigant. Her har man noteret fald i salget på henholdsvis 30 og 31 procent.

Også i "Resource Industries", som dækker maskiner og udstyr til mine- og råstofindustrien, var faldet markant med 24 procent.

Produktionen kører delvist videre

Bestyrelsesformand og CEO Jim Umpleby har roser til de ansatte og samarbejdspartnerne.

- Vi forbliver fokuseret på sikkerheden, sundheden og trivslen hos vores medarbejdere over hele verden, og jeg er stolt af vores ansatte og forhandlere, for deres indsats over for vores kunder, deres lokalsamfund og hinanden, siger han.

Caterpillar-koncernen har indført en lang række initiativer for at sikre medarbejderne mod smitte. Det gælder blandt andet social distancering, midler til bedre håndhygiejne og hyppigere rengøring. Det har været med til at holde produktionen delvist i gang sammen med det faktum, at mange nedlukkede lande har anset maskinproduktion til byggesektoren for at være essentiel og derfor tilladt fortsat produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsyningskæderne er dog ramt. Det til trods, har Caterpillar kunnet holde omkring 75 procent af produktionen i gang i midten af april.