Knækstyret letvægter træder varsomt i skovbunden, mens den enten skover eller udkører på hjul eller bælter.

Som regel er der en rigtig god årsag, hvis en skoventreprenør ikke har været i skoven i flere måneder. For eksempel, at det simpelthen ikke har været muligt. 21-22 tons tunge skovmaskiner har ikke optimale arbejdsbetingelser, når lang tids monsternedbør har gjort skovbunden blød og ufremkommelig.

En svensk knækstyret letvægter fjerner nu skovfolkets undskyldning for at blive hjemme på sofaen, eller i de fleste tilfælde nok nærmere være nødt til at kaste sig over andre gøremål. Svenskeren hedder Terri og hentes til Danmark af Special Maskiner A/S i Rudkøbing. En maskine, som enten er skovningsmaskine eller udkørselsmaskine - og samtidig kan være begge dele, fortæller direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig hos Special Maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
De otte hjul med bæltemontering giver mulighed for at færdes også i blød skovbund.

- Fabrikken Alfing i Älmhult i Småland producerer Terri-maskinerne, som fås i tre varianter. Enten som ren skovningsmaskine, som ren udkørselsmaskine, eller som en kombi-model, som både kan skove træer og ændres til også at køre dem ud fra skoven. En tre-i-éner, som vi allerede har mærket stor interesse for blandt danske skovejere, siger Lennart Ahlefeldt-Laurvig.

Tunge maskiner ødelægger

- For kort tid siden talte jeg med skoventreprenører, som fortalte mig, at de ikke har været i skoven siden begyndelsen af november. Deres tunge maskiner ødelægger simpelthen for meget, hvis de skal køre rundt i den efterårs- og vintervåde skovbund og arbejde. En normal, stor skovmaskine vejer typisk i omegnen af 21 eller 22 tons. En Terri vejer 6,5 tons. Altså under en tredjedel", fortæller Lennart Ahlefeldt-Laurvig.

Foruden det voldsomt reducerede marktryk alene på grund af langt lavere vægt, får den svenske maskine tillige større trædeflade, fordi der på hjul-modellen kan monteres bælter, der fungerer ligesom som kraftige snekæder.

rich-media-3
Kranen med teleskop rækker 7,5 meter og er monteret med et Log Max 928-fældehoved.

Derfor ser Special Maskiners direktør en oplagt brugergruppe i naturentreprenører, som løbende skal holde naturområder pæne. Det indebærer ikke kun fældning af træer, men også fjernelse af dem. Terri magter begge discipliner og også på tidspunkter af året, hvor entreprenørerne ellers ofte løber i problemer med at færdes.

Forvandling på et kvarter

Kombi-maskinen Terri 34C kan fås med otte hjul eller med bælter. Dermed kan man skove træer, eller man kan ændre den til udkørselsmaskine. Ændringen fra skovningsmaskine til udkørselsmaskine eller omvendt tager et kvarter. Og så har man altså to maskiner i én. Med hjul og bælter har Terri 34C tilmed mulighed for at køre på vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Terri tager både tjansen som skovningsmaskine og udkørselsmaskine.

- Den kombinerede maskine 34C er nok den, der vil tiltale danske skovfolk mest, netop på grund af de mange muligheder. Maskinens kran er en svensk Mowi P40T, hvor "T" fortæller, at der er tale om en teleskopkran med lang rækkevidde. Kranen rækker op til 7,5 meter og er monteret på en "skammel" i knækket mellem motordelen med kabine og lastdelen, fortæller Lennart Ahlefeldt-laurvig.

Kompakt maskine

På kranen kan monteres et ligeledes svensk Log Max 928-fældehoved, som er specielt udviklet til udtynding og har en fældediameter op til 42 centimeter.

rich-media-6
Caterpillar leverer motorkraften til Terri.

Hele maskinen er kompakt og nem at komme rundt med i skoven. Den er blot 2,05 meter bred i kombi-versionen. Hvis man vælger Terri i ren bælte-udgave, er den kun 1,90 meter, mens den tilsvarende hjul-model har samme bredde som kombi-maskinen. Terri har en 75 hk Caterpillar i motorrummet, og valget af højkvalitets-komponenter fuldendes af hydraulik og ventiler fra Sauer Danfoss.