Der er generelt tilfredshed med Arbejdstilsynets besøg hos danske virksomheder, men der er også rum for forbedringer. Det viser Arbejdstilsynets brugerundersøgelse.

74 procent af de virksomheder, der har fået tilsyn, vurderer, at Arbejdstilsynet i høj eller meget høj grad fokuserede på de væsentligste arbejdsmiljøproblemer. Det viser Arbejdstilsynets Brugerundersøgelse fra 2019. Derudover har 77 procent af virksomhederne svaret, at de i høj eller meget høj grad har fået en god forklaring på de arbejdsmiljøproblemer, som arbejdstilsynet fokuserede på.

- Det er helt afgørende for Arbejdstilsynets arbejde, at vi finder de væsentligste arbejdsmiljøproblemer, når vi er på tilsyn. Derfor er vi meget glade for den tilbagemelding. Det er også meget positivt, at virksomhederne vurderer, at vi forklarer risikoen ved de påpegede arbejdsmiljøproblemer på en forståelig måde. Det er blandt andet i dialogen, at vi kan bringe vores faglighed i spil og dermed have en positiv effekt på arbejdsmiljøet i de virksomheder vi besøger, siger kontorchef i Arbejdstilsynet Jesper Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilsyn er til at forstå

Virksomhederne er også blevet spurgt om kvaliteten af de afgørelser, Arbejdstilsynet træffer. Her svarer 78 procent af virksomhederne, at afgørelserne begrundes på en let og forståelig måde. Og 90 procent af virksomhederne svarer, at der fremgår klart af afgørelserne, hvad der skal bringes i orden.

Brugerundersøgelsen viser, at der er områder, hvor Arbejdstilsynet kan blive bedre til at understøtte virksomhedernes arbejdsmiljøindsats. 90 procent af virksomhederne løste det eller de arbejdsmiljøproblemer, som de fik påbud eller forbud om, men kun 25 procent af virksomhederne igangsatte yderligere tiltag for at hindre lignende arbejdsmiljøproblemer.

Besøg øger troværdighed

Som noget nyt omfatter brugerundersøgelsen 2019 også virksomheder, der ikke har fået tilsyn. Disse virksomheder blev blandt andet spurgt om deres holdning til Arbejdstilsynet og deres prioritering af arbejdsmiljø. Undersøgelsen viser, at virksomheder, der har fået tilsyn i højere grad har en positiv holdning til Arbejdstilsynet end virksomheder, der ikke har fået tilsyn. For eksempel svarer 87 procent af de virksomheder, der har fået tilsyn, at Arbejdstilsynet i høj eller meget høj grad er troværdig, mod 72 procent af de virksomheder, der ikke har fået tilsyn. 82 procent af de virksomheder, der har fået tilsyn, svarer, at Arbejdstilsynet i høj eller meget høj grad er professionel, mod 67 procent af de virksomheder, der ikke har fået tilsyn.