Grøn teknik har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2019 - og frem mod 2020. I dag administrerende direktør Ole Kjærgaard, OK Nygaard.

Klimaet har sat tydelige spor i 2019, ikke alene på den politiske dagsorden, men også på vores branche. De vilkår vi oplever at måtte arbejde med, har ændret sig markant og vil helt sikkert forsætte i den retning.

Vejrrekorder er blevet dagligdag, regnmængden er øget og mere intens, temperaturen stiger, vækstsæsonen bliver længer og vintervejret er blevet til regn med skift mellem tø/frost - det hele er kort sagt blevet mere uforudsigelig. Eller er det nu også det? Vi har jo for år siden set at udviklingen var i fuld gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I OKNygaard har vi igennem de seneste år arbejdet målrettet med klimaaktiviteter og opbygget viden om anlæg, drift og vedligehold af klimaløsninger.

I 2019 har klimaet ramt vores anlægsaktiviteter meget positivt. Efterspørgslen på samlede klimaløsninger og en totaløkonomisk tilgang til bæredygtige løsninger er steget. Der ønskes løsninger, som også kan driftes på en måde som sikre bygherrernes investeringer på lang sigt. Det kræver viden om både anlæg, drift og vedligehold - det ser vi som et stærkt match til vores forretningsmodel.

Mere omstillingsparathed

Tidligere tiders planlægningshorisont for stabil drift og pleje af grønne områder er ændret til mere korttidsplanlægning, hvilket stiller krav om omstillingsparathed og kapacitet til hurtig udrykning.

Udrykning fordi den grønne drift har fået mere karakter af indsatser, hvor meget pga. klimaet skal nås på ganske kort tid. Det ser vi som en udfordring for hele branchen og dermed også som en udfordring for kendte og indarbejdet aftaleformer som er udviklet til en anden og mere stabil driftsform.

Strategisk samarbejde

OKNygaards forventninger til 2020 er et nyt år med forventelig flere vejrrekorder. Rekorder som er med til at lægge pres på yderligere konsolidering i den grønne branche, for på denne måde at skabe kapacitet til at håndterer de ændrede driftsvilkår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi tror også at hele tankesættet bag TRUST og strategiske samarbejdsmodeller vil udvikle sig yderligere og brede sig fra anlægsområdet til den grønne drift og dermed en mere totaløkonomisk tænkning. Et perspektiv som vi anser som afgørende for fremtidens klimaløsninger.

Med klimaændringerne kommer også forandringernes vinde, og vi tror, de bliver mere kraftige og uforudsigelige. Det er ude i marken, ude i vejret, ude i regnen det sker og det er her fremtiden skabes for vores forretning. Vi vil være med i tæt samarbejde med branchens aktører - bygherre, rådgivere, landskabsarkitekter, entreprenører og alle andre som er involveret i at skabe nogle grønne løsninger som kan klare klimaudfordringerne.