Hvis de 625.000 hektar danske statsskove får status som urørt skov, kan det have den stik modsatte effekt end ønsket. Klimaet vil blive yderligere belastet.

Skove er gode for klimaet, for de oplagrer CO2, men ideen om at gøre de danske statsskove til urørte skove, det er ikke smart. Det skriver skovejer og pensioneret skovfoged i Thisted Thorkil Sørensen i et debatindlæg i Jyllands-Posten. Mere urørt skov i Danmark vil givetvis gavne biodivesiteten, men samtidig belaste klimaet med store mængder CO2.

Det skyldes, at træerne i normale skove fældes og anvendes indenfor blandt andet byggeri og møbelproduktion, hvor træet erstatter andre materialer. Når træet har utjent sin værnepligt, kan det bruges som biobrændsel og på den måde erstatte fossile brændstoffer. Alt imens skyder nye træer op i skoven, som stadig oplagrer CO2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme livscyklus har træerne i en urørt skov ikke. De gror, dør, vælter og forrådner i skoven, og de afgiver dermed igen den oplagrede CO2. De urørte skoves træer bekæmper derfor ikke CO2-problematikken i samme omfang som normal skov gør. Hvis de 106.000 hektar danske statsskove skulle stå urørte hen, ville Danmark tilmed skulle importere mere træ fra udlandet, end vi allerede gør. Transporten af dem vil resultere i yderligere CO2-udledning.

Det samlede danske skovareal på 625.000 hektar optager årligt 8,1 tons CO2. Det kan ifølge debatøren omregnes til cirka 4,5 millioner personbilers årlige udledning.