Det skal være slut med at bruge sprøjtemidler tæt på sårbare vandboringer. Ny lov er vedtaget med opbakning fra stort set hele Folketinget.

Den nye lov betyder, at kommunerne skal vurdere, hvilken indsats til beskyttelse af drikkevandet der er brug for i hvert enkelt BNBO. Formålet er at undgå forurening af drikkevandet med sprøjtemidler.

- Jeg er rigtig glad for den her lov. Det er fuldstændigt naturligt for os danskere, at vi kan åbne for vandhanen og drikke vandet. Og det skal det fortsat være, også for vores børn og børnebørn. Vi har noget af verdens bedste vand, og det skal vi trygt kunne drikke. I dag tager vi et vigtigt første skridt mod at fremtidssikre det danske drikkevand. Men det er kun begyndelsen, siger miljøminister Lea Wermelin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kortlægning på trapperne

Miljøministeren har også iværksat en kortlægning af udfordringerne i forhold til det danske grundvand. Og grundvandet bliver nu screenet for over 400 stoffer med mulighed for at supplere med flere stoffer senere, hvis det er nødvendigt.

Den melding møder opbakning hos Danva, Dansk Vand- og Spildevandsforening.

- Vi er i Danva glade for den nye lov og bakker op om ønsket om at beskytte vores drikkevand bedre. Vi er enige i, at det er et godt første skridt, men ser frem til at den kommende kortlægning af udfordringerne i forhold til det danske grundvand kan føre til flere initiativer til beskyttelse, også uden for de boringsnære beskyttelsesområder, siger direktør i Danva Carl-Emil Larsen.

Både vandværker og kommuner kommer til at spille en rolle i jagten på rent drikkevand. Og hos vandværkerne går man gerne et skridt længere, end loven lægger op til.

- Danske Vandværker ser frem til, at kommunerne nu skal beskytte de områder, der ligger tæt på boringerne. Det er et vigtigt skridt i forhold til at beskytte vores drikkevand. Vi ønsker dog også, at der bliver set bredere på, hvordan vi kan beskytte drikkevandet dér, hvor grundvandet dannes. Her har kommunerne en stor opgave med at gennemføre deres indsatsplaner, siger Susan Münster, direktør i Danske Vandværker.