Arbejdsgivere skal frem over betale for de ansattes første 40 sygedage, ikke kun 30 som i dag. Det mener Socialdemokratiet, der vil hente 215 millioner på forslaget. "Det vil virke mod hensigten", lyder meldingen fra SMV Danmark.

Socialdemokratiet har stillet forslag om, at de danske virksomheder frem over skal betale for deres ansattes første 40 sygedage. Det er en forhøjelse på 10 dage i forhold til i dag. Fra regeringspartiets side ser man en klar fordel ved den idé: Det vil motivere arbejdsgiverne til at fokusere endnu mere på arbejdsmiljøet, så de slipper for ekstraregningen. Det skriver dagbladet Børsen i tirsdagens avis.

Imidlertid vil forslaget få en helt andet og ganske uønsket effekt, lyder det fra SMV Danmark, der har lavet en rundspørge blandt 1495 af sine medlemmer. 72 procent af medlemmerne vil, hvis forslaget bliver virkelighed, undlade at ansætte en medarbejder med helbredsproblemer. 55 procent vil afstå at hjælpe ledige fra jobcentret, mens 23 procent af medlemmerne inden for det sidste år har taget en ny medarbejder ind, som de ikke ville have ansat, hvis de skulle betale de første 40 dages sygefravær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Altså kan socialdemokratiets forslag betyde, at arbejdsgiverne fravælger folk på kanten af arbejdsmarkedet. Det var ikke just hensigt, og netop grunden til, at De Radikale og Enhedslisten bakker ud af forslaget, mens SF stadig er varme på idéen.

- De kommer til at gå ud over de her mennesker, som har en lidelse. For de kan måske godt passe et job, men de kan være syge i relativt lange perioder. Og det bliver simpelthen for dyrt, siger Søren Sømod, der ejer anlægsfartneriet Søren Sømod Aps, der flere gange har ansat folk med helbredsproblemer.