Den første Logset 12H GTE hybrid skovningsmaskine er kommet til Danmark, hvor skoventreprenør Torben Stabell ser frem til at arbejde i de østjyske skove.

Det er tre år siden den finske producent af skovningsmaskiner, Logset, løftede sløret for deres største og stærkeste maskine til dato. Hidtil har Logset 12H GTE hybrid ikke fundet vej til de danske skove, men 24. oktober kunne skoventreprenør Torben Stabell som den første herhjemme tage sin tidlige julegave i brug.

- Med denne maskine kommer jeg til at sparer masser af diesel, og samtidig giver maskinen mere kraft og øget effektivitet, fordi den holder farten i arbejdet, siger Torben Stabell med et smil på læben blot et lille døgn efter, at hans nye skovningsmaskine er blevet leveret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er lidt fancy at få en ny maskine, også selvom jeg i tidens løb har taget imod mange nye maskiner, siger skoventreprenøren, der har arbejdet med træer og skovningsmaskiner siden 1986, de sidste 12 år som selvstændig.

rich-media-2
Torben Stabell er som den første herhjemme den glade ejer af verdens eneste hybride skovningsmaskine. Skoventreprenøren har store forventninger til sit hybride arbejdsredskab, som dog lige skal køres til og finjusteres. Foto: Hans-Henrik Lærke.

Som en del af handlen sender skoventreprenøren sin 3,5 år gamle Logset 10H GTE retur til Finland, som var det en ganske almindelig bilhandel, hvor forhandleren får en godt tilkørt model tilbage i flåden.

Hybride maskiner indtager skovene

Med det nye hybride skovmonster regner Torben Stabell med at spare op til 20 procent brændstof, hvilket betyder, at maskinen i forhold til sit dieseldrevne modstykke (Logset 10H GTE), i teorien er indtjent på et år.

Det budskab håber Brian Meyer Pedersen, ejer af Brians Maskineservice, der skal stå for service af skovningsmaskinen vil vinde frem i branchen.

- Vi skal bare have folks øjne op for, at hybridmaskiner er kommet til skovbranchen. Fordelen ved maskinerne er mere effekt og en besparelse i brandstof, siger Brian Meyer Pedersen, der af finder det interessant at arbejde med den finske producent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De gør rigtig meget i udvikling. Det bedste eksempel holder lige ved siden af os, siger han og peger på Logset'en ved siden af ham:

- Det er den eneste hybride skovningsmakine i verden.

Netop finnernes fidus til udvikling giver Brian Meyer Pedersen tro på, at flere af deres maskiner kan finde vej til Danmark. Selvom Logset ikke er lige så store som konkurrenterne på markedet - John Deere, Komatsu - så har finnerne altså en fordel på den hybride front.

Går ikke ned på udstyr

Dagen efter skovningmaskinen blev leveret kørte Torben Stabell i skoven, hvor maskinen skulle afprøves og justeres til. Skoventrenøren fra Trampenbjerg ved Østbirk havde dog svært ved at bedømme maskinen lige med det samme. Det er noget nemmere at give en ordentlig bedømmelse, når han har siddet i førersædet 300 timer og er blevet bedre bekendt med sin nyerhvervelse. Men han har forventninger til sin maskine.

- Logset er en af de skovningsmaskiner, der har den stærkeste kran. Vi skover alt, med den vi har (Logset 10H GTE). Den kan sagtens skove træer med en stammediameter på 90 centimeter, eller 120 hvis man presser den, siger Torben Stabell, der må ty til motorsav, hvis stammerne er tykkere end maksimal-målet, i så fald må fældningen foregå manuelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Logset 12H GTE hybrid kom på markedet i 2016 og er så småt begyndt at fælde træer i diverse skove. 11 eksemplarer har forladt den finske fabrik. Der er sendt to maskiner til henholdsvis Sverige og Norge, mens der også er afsat maskiner i England, Frankrig, Tyskland og Australien. Nu er Danmark så også kommet på hybrid-vognen.