Det skulle egentlig bare have været en enkeltstående ordre på en traktor, som ISS gerne ville have fremstillet. Men så tog det fart, rigtig meget fart.

Da brødrene Egholm, Kaj og Jens Christian, blev kontaktet af en servicemand fra Bang & Olufsen i 1994, kunne de umuligt have forstillet sig, hvad de netop havde sagt ja til. Der var tale om en enkeltstående bestilling af en maskine, der kunne klippe græs, skære kanter, feje og sprede salt og grus. Det måtte ikke tage mere end fire minutter at skifte redskab.

Seks måneder senere stod brødrenes maskine klar. Servicevirksomheden ISS stod ligeledes klar til at indgå et samarbejde. Eventyrets første linje var skrevet.

"Powerflex" var navnet på maskinen, og den tiltrak stor opmærksomhed på Have & Landskabsmessen. Markedet for sådan en maskine eksisterede tilsyneladende, og Kaj tog derfor redskabsbæreren bag på traileren og kørte rundt til boligforeninger og viste frem. Det var en god idé.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Tre år efter havde Egholm repræsentationskontor i Tyskland.

Eventyret stak af

Siden er det gået over stok og sten for firmaet i Lemvig, og i sidste uge kunne alle ansatte i produktionen og kontoret stimle sammen i den tætpakkede frokoststue.

rich-media-2
Brødrene Kaj Egholm (t.v.) og Jens Christian Egholm satte i fællesskab jubilæumspladen på maskine nummer 10.000. Det havde de langt fra troet muligt, da de i 1995 sendte den første ud i tjeneste. Foto: Hans-Henrik Lærke.

- For 27 år siden blev den første traktor blev sendt af sted. Vi troede, det var en enkeltstående opgave. Siden blev traktor efter traktor lavet, sagde Jens Christian Egholm og fortsatte:

- Da vi nåede nummer 100, sagde vi: "Wow, det her er stort". Det havde vi ikke troet, lød det fra Jens Christian Egholm.

Siden har Egholms traktorer forladt produktionshallerne i en lind strøm, hvilket netop var anledningen til fælles morgenkaffe og god stemning. Maskine nummer 10.000 skulle nemlig sendes af sted. Så flot en milepæl skulle naturligvis ikke forbigås i stilfærdighed.

35 millioner mandetimer

Jubilæums-maskinen var allerede afsat, men inden den blev sendt af sted, blev en blankpoleret kobberplade sat på maskinen.

- Traktoren skal til Wittenberg og køre vintertjeneste i et firma, der hedder Fa. WITRA, fortalte salgsdirektør Søren Christensen, som derefter benyttede anledningen til at ridse nogle tal op for Egholms traktorflåde, der gør tjeneste i 130 lande på alverdens skoler, hospitaler, kirkegårde og i parker og byer.

- I gennemsnit har vores maskiner en levetid på 3500 timer. Med 10.000 maskiner i tjeneste giver det sammenlagt 35 millioner arbejdstimer, hvor en fører har siddet eller kommer til at sidde i sædet og styrer en Egholm traktor, fortalte Søren Christensen, som tilføjede:

- Stiller man alle maskiner på en linje, vil der være 22,3 kilometer Egholm traktorer.