En computerstyret centrifugal-spreder fra CompacTree kan effektivisere gødskningen af juletræer. Maskinen udstilles på den kommende Langesø-messe.

Gødskning af juletræer byder ofte på en række udfordringer for ikke mindst de store producenter. Doseringen skal være præcis og kapaciteten høj samtidig med, at udlægningen gerne skal være hurtig og effektiv. Opgaven bliver ikke mindre udfordrende, når det danske vejr spiller aktivt ind med blæst og regn.

Virksomheden CompacTree blev for et par år siden kontaktet af producenter i branchen, der ville høre, om der fandtes et supplement eller måske ligefrem et alternativ til den traditionelle luftbårne gødningsspreder.

- Det var disse forespørgsler, der satte gang i udviklingen af vores nye gødningsspreder, fortæller Anders Jørgensen, der er medindehaver af CompacTree.

Samarbejde med Bogballe

Resultatet af udviklingen hedder "CompacTree Spreder". Den er kommet til verden i samarbejde med virksomheden Bogballe, der er en af de førende producenter af gødnings- og saltspredere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Maskinen kan tages i øjesyn på den kommende juletræsmesse ved Langesø Slot på Fyn den 15. august.

rich-media-1
Maskinen kan læsse sig selv ved hjælp af en kran, der kan løfte 1000 kg. Foto: Pressefoto.

I bunden af maskinen der der monteret en tank på 2100 liter, der kan øges til 2800 liter med en overbygning. Tankens placering sikrer et lavt tyngdepunkt, hvilket hjælper ved kørsel i kuperet terræn. Maskinen kan håndteres af en mellemstor traktor på mellem 100 og 150 HK.

Gødningen føres fra tanken gennem en snegl op i to mindre beholdere i ca. 2,75 meters højde, hvorfra gødningen falder ned på to computerstyrede spredere, der er leveret af Bogballe.

- Disse kan sprede gødningen i 24 meters bredde med stor præcision og med dobbelt overlap, forklarer Anders Jørgensen.

Kan sprede i kraftig blæst

Maskinens centrifugal-spredning og computerstyring byder på en række fordele.

- I regnvejr kan der naturligvis ikke gødskes, men kraftig blæst kan jo hurtigt få tørret nålene op. Selv når vinden er helt oppe på 9 sekundmeter, spreder den præcist. Dette er vigtigt, fordi det giver mange dage, hvor der kan spredes gødning.

- Computerstyringen betyder blandt andet, at maskinen kan sprede gødning med samme mængde pr hektar om man kører med 2 km/t eller med 20 km/t. Computeren tilpasser mængden af gødning efter den øjeblikkelige hastighed, siger Anders Jørgensen og tilføjer, at den intelligente styring og effektive spreder bidrager til at give maskinen en kapacitet på mere end 100 hektar pr dag.

Computeren kan betjenes via en app, hvor man for eksempel kan indtaste gødningstypen.

Som en ekstra funktion kan maskinen også udlægge biogødning i pilleform fremstillet af for eksempel hønsemøg. Fordelen ved denne type gødning er, at næringsstofferne frigives relativt langsomt.

Sprederen er desuden udstyret med en svingbar kran, der kan række 3,1 meter og løfte 1000 kg. Dermed er man uafhængig af andre maskiner, når gødningen skal læsses i tanken.