På Grøn Teknik har vi spurgt flere af branchens store aktører om, hvad der kendetegnede 2018 - og hvad de forventer af 2019.

Skov er et emne, der ligger Grøn Teknik meget nær. Derfor lå det lige til højrebenet at stille tre spørgsmål om årets gang til Dansk Skovforenings direktør Jan Søndergaard. Svarene kan du læse nedenunder.

Hvad har for dig og din organisation/virksomhed kendetegnet 2018?

I 2018 fik regeringen fastlagt sin skovpolitik med milepæle for skovenes udvikling, der rækker mange år frem i tiden. Det er resultat, som vi har set frem til med stor forventning, siden forberedelsesarbejdet blev indledt i 2012.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi og skovbrugets praktikere har leveret bidrag gennem møder, workshops og bunker af tekstbidrag. Nu er den politiske udviklingsretning for skovene sat i Danmarks nationale skovprogram, og vi har nu en ramme for at udvikle skovene til glæde for skovenes ejere og ansatte og til gavn for det danske samfund.

Har enkeltstående begivenheder haft en særlig betydning?

I hele verden har sommerens ekstreme vejr givet alle en påmindelse om, at klimaet er under forandring. Tørken ramte også skovbruget hårdt, og på landsplan døde halvdelen af alle de nyplantede træer i skovene.

Politisk sætte begivenheder præg på indholdet af både Danmarks klimaplaner og de internationale klimaforhandlinger på COP24 i Polen: Overgangen til det fossilfri samfund haster endnu mere end først antaget, og den grønne omstilling af samfundet er tvingende nødvendig.

Med målet om et nuludslip af skadelige klimagasser i 2050 er det derfor endnu vigtigere at satse på løsninger der kan fjerne CO2 fra atmosfæren, og en plantning af ny skov og øget træproduktion i de eksisterende skove er et uhyre effektivt virkemiddel.

Hvad forventer du af 2019?

Vi forventer at regeringen i 2019 laver en plan for, hvordan vi får mere skov i Danmark og hvordan de skove vi allerede har, kan bidrage med endnu flere miljøvenlige træprodukter til samfundets grønne omstilling. Vi skal erstatte de fossile produkter med mere bæredygtige og biobaserede materialer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gælder både i de brancher hvor træet traditionelt har fundet anvendelse (byggeri, møbelindretning og energiproduktion) men også i nyere anvendelsesområder, hvor træ anvendes i eksempelvis bioplast og som foderproteinkilde.