For mange små virksomheder har rod i skattebetalingerne, men en ny pligt om at aflægge regnskab afhjælper ikke problemet, mener SMV Danmark blandt flere.

Det vil være en fejl at rulle lempelserne i revisionspligten tilbage for at nedbringe virksomhedernes skattegab.

Så klar er meldingen fra SMVdanmark efter, at en ny undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen viser, at der ikke er forskel i skattegabet mellem virksomheder, der får hjælp af en revisor, og virksomheder, der ikke gør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Erhvervsstyrelsens undersøgelse rammer en pæl igennem påstanden om, at mere revisionspligt vil kunne nedbringe virksomhedernes skattegab. Undersøgelsen slår fast, at virksomheder, der slet ikke har brugt revisor, er ligeså gode til at betale skat som dem, der har brugt revisor. Det betyder, at vi nu må stoppe snakken om at rulle lempelserne af revisionspligten tilbage og kigge på andre virkemidler, siger chefkonsulent i SMVdanmark, Kristian Bech.

Der vil desværre altid være virksomheder, der vil forsøge at tjene penge på uærlig vis, uanset om der kommer revisionspligt eller ej.

Direktør Palle Thomasen, Danske Byggecentre

Byggecentre erklærer sig enige

Undersøgelsen viser, at de små virksomheder har sparet omkring 1,6 milliarder kroner i revisorhonorarer. Det ville ærgre direktør Palle Thomasen fra Danske Byggecentre, hvis hans medlemmer igen skulle til at betale de penge, for deres regnskabspraksis.

- Med denne undersøgelse i hånden ser vi ingen grund til at indføre revisionspligten, da den tydeligvis ikke har nogen signifikant effekt på skatteindbetalingerne. En indførelse af revisionspligten vil blot fungere som endnu et administrativt tiltag, der besværliggør det at drive virksomhed i Danmark, udtaler Palle Thomsen, men understreger, at der skal fokus på de brodne kar.

- Der vil desværre altid være virksomheder der vil forsøge at tjene penge på uærlig vis, uanset om der kommer revisionspligt eller ej. Det er derfor vigtigt at der kommer et øget fokus på de virksomheder, der tidligere har lavet bevidste fejl i deres skatteangivelse fremfor at kigge på alle virksomheder over en kam, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tekniq'ere melder sig i koret

- Vi synes det er fint, at der nu er dokumentation for, at det giver mening at fastholde lempelserne i revisionspligten.

Sådan siger Niels Jørgen Hansen, der er administrerende direktør i Tekniq, som organiserer installatører og vvs'ere.

- Analysen viser med al ønskelig tydelighed, at der ikke er nogen sammenhæng mellem rivision og skattesnyd, og vi tager stærkt afstand fra mistænkeliggørelsen af små virksomheder som skattesvindlere, siger han.

Direktøren erkender, at der altid virksomheder, som ikke betaler den skat, de skal. Men han har også et par tiltag, som man kunne søge at implementere, hvis man ønsker at komme skattesnyd til livs.

- Det er et spørgsmål om mere effektiv kontrol i kombination med enklere skatteregler. Det er jeg sikker på, siger han.