Et tværfagligt team har vundet Holstebro Kommunes projektkonkurrence om at revitalisere slagterigrunden midt i byens hjerte.

Holstebro har været en markant kulturby i mange år og har nu, med lukningen af byens historiske slagteri og den efterfølgende aktivering af de gamle slagteribygninger, fået et nyt epicenter for kultur, kreativitet og ungdomskultur tæt på byen station.

De kommende par år skal et tværfaglige team, bestående af BOGL, Lendager Group, Sloth Møller og arkitekt Knud Aarup Kappel, omdanne slagterigrunden til en ny bydel med boliger, uddannelsesinstitutioner og kulturtilbud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra slagteri til offentlige kulturrum

Der er det seneste årti vokset nye rustikke kulturrum frem rundt omkring i Danmark og Europa. Disse kulturrum har skabt byvækst, byliv, turisme og øget interessen for madkultur, gadekunst og andre kreative erhverv. Det er Godsbanearealet i Aarhus og Papirøen i København gode eksempler på. Fælles for stederne er, at de kan rumme de lidt skæve kulturformer, de er tværkulturelle og kreative virksomheder, værksteder og uddannelser kobler sig ofte på - og udgør et stærkt supplement til de finkulturelle institutioner.

Netop det omfavner vinderteamet i den netop offentliggjorte landskabsplan, hvor Slagteriets kulturliv spredes ud i hele bydelen. Ambitionen bag forslaget er at gøre Slagterigrundens byrum til platforme for kreative, aktive, sunde og naturprægede oplevelser i byen til glæde for både området naboer, byens borgere, besøgende og turister.

En mangfoldig kulturpark

Med udgangspunkt i stedets arkitektur, historie og eksisterende kulturliv transformerer vinderforslaget slagterigrunden til et legende og råt kulturlandskab, hvor aktiviteterne i Slagteriet og VIA University College inviteres ud i det offentlige rum, således at nye og eksperimenterende kulturkombinationer kan opstå.

- Vores forslag, Let's Meet, er visionen om at skabe en moderne og mangfoldig kulturpark. Et landskab med afsæt i stedets kvaliteter, som rummer stor variation i oplevelser og tilbud. Fra det industrielle og urbane til det sanselige, grønne og frodige, fra høj intensitet til det intime og stille. Forslaget understøtter og styrker Slagteriets aktiviteter og skaber en kulturpark, der bindes sammen med nye kunstscener, byrum og mødesteder, der inviterer stedets brugere ud i det offentlige rum, fortæller Jens Linnet, kreativ direktør i BOGL.

Kulturliv spredes ud i byen

Slagteriets kulturliv spredes ud i såkaldte kulturkuber rundt omkring i bydelen. Kulturkuberne er en serie konstruktioner, som udspringer af slagteriets struktur og placeres som 'mini-slagterier' i bydelen. Kuberne består i sin grundstruktur af et skelet af stålkuber og udgør en markant kontrast til parkens natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Slagteriet og Kulturdivisionens succes i Holstebro peger på en stor efterspørgsel på nye uformelle bymæssige platforme for kreativitet, aktivitet og fællesskaber. Kulturkuberne tager på en legende og nyskabende måde Slagteriets grundidé om 'rum for skæve makkerskaber' med ud i byrummet. Kulturkuberne udfordrer den funktionsopdelte by og skaber rum for landskabelige koblinger mellem kultur, læring, leg, sundhed, byliv og mennesker - et moderne decentraliseret kulturlandskab, fortæller Stif Ammitzbøll Jørgensen, kreativ leder for Urban Metabolisme i Lendager Group.

Udnytttelse af nye tendenser

Med projektet udnytter BOGL og Lendager Group de nye tendenser, som det nye slagteriområde repræsenterer. Teamet har skabt dynamiske og grønne byrum omkring slagterigrunden, der skaber rum for møder, samarbejder og fællesskaber på tværs af bydelen.

- Kulturparken vil i samspil med Slagteriet blive driver for en ny kultur- og vidensbydel båret af en kernefortælling om nye fællesskaber, samarbejder og synergi mellem kultur, kreative erhverv, uddannelsesinstitutioner, borgere og kommunen, udtaler Anders Lendager, grundlægger og direktør i Lendager Group.