Det er dyrt at plante bytræer, så deres velvære er essentiel. Derfor kommer der nu en ny app, der skal gøre det nemmere at vedligeholde træerne.

Træer kan give byerne et gevaldigt løft, og de leverer en forfriskende afveksling fra byernes sten og beton. Desværre er mange bytræer dyre at plante. Det kan løbe helt op i 90.000 kroner per træ, skriver Træ.dk.

Derfor giver det også god mening at passe ekstra godt på dem, når de er plantede, så de ikke tager skade af mangel på vand eller næring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har fået Aarhus Universitets elektronikingeniør-studerende, Jacob Aagaard, til at begynde på et projekt med tre studiekammerater.

- Vi fik at vide, at det er styrende dyrt at plante et nyt træ. Derfor vil man helst ikke udskifte træer, så når først de er i jorden, gælder det om at holde dem i live, siger Jacob Aagaard.

De har derfor udviklet en enhed, der kan måle fugtigheden i jorden omkring træet. Med lidt ekstra arbejde kan den udbygges til også at måle for eksempel pH-værdi og saltindhold i jorden. På den måde kan man lettere registrere, hvilke af byens træer, der trænger til hjælp - og hvilken hjælp, de trænger til.

Projektet har fået en tredjeplads ved Internet of Things konkurrencen IoT Spartan, og har udover hæderen også fået en god modtagelse ved Aarhus Kommune, som appen er udviklet i samarbejde med.

- Det er et rigtig fint projekt, de har lavet, og det spændende for os at se, hvordan vi kan drage nytte af de nye teknologier. siger Hanne Lund Steffensen, som er projektleder ved Center for Byens Anvendelse, Aarhus Kommune, til Træ.dk.