Hos Jordbrugets Uddannelsescenter ved Aarhus er de nye gartnerspirer kommet godt fra start - og der nok at lave for dem, når de bliver færdige.

Der er plads til alle, og der er højt til loftet. Sådan lyder det fra Jordbrugets Uddannelsescenters nystartede elever, der har været i gang med uddannelsen som anlægsgartner i godt fire uger nu.

Af de elever, Grøn Teknik talte med, var der blandt andet end 28-årig mor, en deserteret pædagogstuderende og en ordblind 16-årig. Ingen af dem var i tvivl om, at de havde fundet den rette hylde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af eleverne hedder Helene Madsen. Hun er 31 år og kommer fra Jelling. Hun har arbejdet som pædagog i seks år, og da hun blev bedt om at fremhæve en ting ved uddannelsen, var hendes første indskydelse fællesskabet.

- Selv om man er meget forskellige, så er der plads til alle. Studiemiljøet er sindssygt godt. Jeg ved ikke, hvad det er, der gør det, men fra dag et har jeg følt mig veltilpas og velkommen, siger Helene Madsen.

Masser af plads

Blandt Helenes skolekammerater har de fleste fået praktikpladser. Det er nemlig ikke kun socialt, at der er plads til alle. Branchen skriger også på arbejdskraft, fortæller formanden for Danske Anlægsgartnere, Henrik Hoffmann.

- Generelt er der sådan set fyldt godt op i ordrebøgerne. Der er travlt i byggeriet, og vi mangler medarbejdere. Vi har ikke lavet nogen opgørelse, men vi kan høre, at virksomhederne har travlt. De mangler fagudlærte, og flere og flere af deres medarbejdere er begyndt at skifte job ofte, fordi de kan få arbejde over alt, så de prøver mere af, siger Henrik Hoffmann.

Kravene for at komme ind som anlægsgartner er beskedne. For det første er faget ikke så bogligt krævende, og netop den praktiske tilgang til arbejdet tiltaler elever som Sune Nygaard Regehr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er 28 år og droppede ud af pædagogseminariet i oktober. Han gik direkte ind i livet som anlægsgartner af flere grunde. Et var, at han gerne vil bruge noget mere tid i den friske luft, men næsten ligeså vigtigt er det, at det praktiske arbejde fylder meget på skolen.

- Jeg kan godt lide, at det vi sidder og lære i klassen er anvendeligt ude i virkeligheden. Det hele er ikke så flyvsk, og når vi har lært noget, går vi direkte ud og prøver det i praksis. Her er ikke langt fra A til B, siger Sune Nygaard Regehr.

I klasselokalet sider han ved siden af den 12 år yngre Mike Holmelund Nielsen. Mike er ordblind. Han får derfor læst de fleste tekster op af et program på computeren.

Det er sjovt at gå i skole igen

Mike kommer fra Odder, og bor derhjemme lidt endnu. Folkeskoletiden var ikke en perlerække af succeser for ham, men på sin nye uddannelse har han fundet ud af, at det ikke behøver være så skidt at stå op og gå i skole, og så har han fundet ud af, at han er god til arbejdet med hænderne.

- Jeg er ordblind, så jeg var ikke ret god til noget i skolen. Jeg kunne ikke rigtigt læse matematikopgaverne, og det jeg var bedst til, var engelsk, men det lærte jeg ved at se film. Det var lidt en pine at gå i skole, men det er det slet ikke længere, siger Mike Holmelund Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil gerne ud og bruge mine hænder, og jeg har fundet ud af, at jeg er god til det. At jeg egentlig godt kan finde ud af det. Så det er jeg mega glad for, at jeg har fundet den rigtige uddannelse, siger Mike Holmelund Nielsen.