Tænketanken Concito opfordrer nu til, at man bruger mere træ som byggemateriale. Det betyder også, at der skal plantes flere træer.

Frem mod 2030 vil der være behov for at bygge knap 100.000 nye boliger om dagen for at skaffe tag over hovedet på omkring 3 milliarder mennesker, hvis man skal regne med FN's beregninger.

Hvis alle disse boliger bliver bygget af beton, stål og mursten vil det med nutidens teknologi resultere i store udledninger af drivhusgasser og gøre det svært at opfylde Parisaftalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heldigvis er der andre byggematerialer som for eksempel træ, som ikke alene forårsager mindre udledninger, men også kan bidrage til at fjerne CO2 og lagre det i trækonstruktionerne. Sådan skriver Concitos seniorrådgiver Peter Iversen i en blog på Concitos hjemmeside.

En undersøgelse baseret på tyske forhold fra 2015 konkluderer, at for hver kubikmeter træ, der bruges i byggeriet i stedet for materialer med en større klimabelastning, sparer vi atmosfæren for 1,4 ton CO2.

Genanvendelse og udvikling i teknologier kan forstærke eller mindske miljøfordelene ved de forskellige materialer, men indtil videre er der rigtig meget at hente ved at bygge så meget som muligt i træ.

Samtidig fungerer træ i bygninger som et effektivt lager for kulstof i årtier, samtidig med at der bliver plads i skoven til at nye træer vokser op og fjerner mere CO2 fra atmosfæren, skriver Concito.

Træ vinder frem

Træ vinder frem som byggemateriale. I Skandinavien har træbyggeriet bredt sig til højhusbyggerier og større offentlige projekter. I Norge bygges verdens højeste træhus, der på 18 etager og 80 meter, bliver det højeste træhus i verden. I Lisbjerg ved Aarhus har AL2Bolig bygget 40 boliger udelukkende i tre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Concito, der citerer WWF's Living Forests Model Project, vil det globale forbrug af træ vokse fra 3,4 milliarder m3 i 2010 til 13 milliarder m3 i 2050.

En stor del af væksten kommer på grund af øget efterspørgsel efter biomasse til energi, men også efterspøgslen på træ til konstruktioner og papir vil vokse fra 1.5 milliarder m3 i 2010 til 2,8 milliarder m3 i 2050.