Varmeværkernes efterspørgsel på biomasse samt nye muligheder trækker skovene i plus, siger den erfarne skovrider Frank Lærke, SKOVrådgivningen.

Det er blevet mere rentabelt og sjovere at være skovejer, og det er blevet lidt mere besværligt at være rådgiver. Sådan man kan sammenfatte udviklingen på en del af skovdriften de senere år. Det er i hvert fald det indtryk, man står tilbage med efter en snak om skovdrift med Frank Lærke, indehaver af rådgivningsfirmaet SKOVrådgivningen.

Baggrunden for den positive udvikling er, at skovejere i dag har mulighed for at udnytte skovene på nye måder. Man kan udvikle og konvertere skoven, som man ikke kunne for 10 år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder, at man som rådgiver kan hjælpe skovejerne med at pleje skoven bedre, så de kan have en bedre økonomi. Før var det tit sådan, at én del af skovarbejdet kunne give underskud, mens en anden del så kunne give overskud. Og det har da rykket sig meget, siger Frank Lærke.

Flis rykker

Frank Lærke er uddannet forstkandidat og har arbejdet i skovbranchen i over 30 år. Først hos HedeDanmark, siden ved Skovdyrkerne og de seneste syv år som selvstændig i sit eget firma, SKOVrådgivningen. Og ifølge Frank Lærke er det især én ting, der de senere år har trukket økonomien op

- Der er i dag en øget efterspørgsel på biomasse i forskellige afskygninger, især flis. Og her er det især varmeværkerne, der står for fremgangen, siger han.

- Varmeværkerne har været i en gevaldig vækst over en årrække, og jeg forventer, som det ser ud lige nu, at det vil fortsætte med at stige. Det er der ingen tvivl om. Det er mange år siden, at denne udvikling startede, men det er vokset år for år, og der er for alvor sket noget de senere år, siger den erfarne skovrådgiver.

Nye muligheder - nye krav

De nye måder at udnytte skovene på giver selvfølgelig bedre muligheder for god skovdrift, men med nye regler følger også nye krav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har kunnet mærke her de senere år, at kravene til dokumentation er blevet meget større. Der er regler om, hvor træet skal komme fra med hensyn til natur og potentiel miljømæssigt sårbar kilde. Det skal komme fra nogle fornuftige arealer, hvor man dyrker skoven efter reglerne, men man skal også kunne dokumentere det, siger han og fortsætter:

- Du skal forestille dig, at du kører rundt i landet i din bil og overholder alle færdselsregler. Og når du så kommer hjem, skal du kunne dokumentere, at du har gjort det. Det kan godt blive lidt tungt.

Alligevel klager skovrådgiveren ikke. Afsætningen er god, priserne er gode. Så gør det ikke så meget, at rådgivningsarbejdet er blevet lidt mere udfordrende.