Klimatilpasninger skal tænkes ind i et større billede, så de bidrager med andet end regnvandshåndtering.

I fremtiden skal regnvandet i Odense håndteres, så det bidrager til bæredygtig byudvikling. Det vil man blandt andet gøre ved at håndtere regnvandet lokalt, så det bidrager til grønne løsninger og energibesparelser. Samtidig vil kommunen skabe forretningsmuligheder for virksomheder, der tilbyder cirkulære løsninger med fokus på affaldshåndtering. Odense Kommune har netop fået tilsagn om i alt 12 millioner kroner til bæredygtig, grøn byudvikling fra EU's Regionalfond.

Stigende nedbørsmængder og forventningen om, at 80 procent af EU's befolkning bor i byer eller bynære områder i 2020, stiller store krav til fremtidens byer, særligt hvad angår energieffektivitet og håndtering af regnvand og affald. Men udviklingen åbner samtidig også for nye forretningspotentialer for virksomheder, der kan bidrage med nye, grønne teknologier og løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med Regionalfondens investering i Odense Kommune får vi udviklet og afprøvet nye teknologier, der kan bidrage til bæredygtig, grøn byudvikling og samtidig skabe vækst og nye arbejdspladser i danske virksomheder, siger vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, Sigmund Lubanski.

Grønne visioner

Odense Kommune arbejder allerede med bæredygtig byudvikling på flere niveauer. Som led i arbejdet har kommunen lavet en helhedsorienteret strategi, der blandt andet indeholder visionen om at være Danmarks grønneste storby, og som i øvrigt udstikker rammerne for den fremtidige byudvikling. Den økonomiske håndsrækning fra EU's Regionalfond skal bruges til at iværksætte specifikke dele af strategien, mens kommunen selv finansierer øvrige initiativer.

- Vi vil gerne gå forrest, for ingen kan være i tvivl om, at vi får brug for god og effektiv klimatilpasning i fremtiden - en fremtid som meget vel kan ligge lige om hjørnet. Borgernes hverdag skal ikke være fyldt med bekymringer om virkningerne af voldsomme skybrud eller lignende, så vi skal tænke i løsninger, som kan bruges i udviklingen af fremtidens Odense samt andre byer i Danmark, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Muligheder for SMV'er

I samarbejde med VandCenter Syd vil Odense Kommune teste nye teknologier med fokus på såkaldt Smart City-udvikling som en del af regnvandsindsatsen.

Der vil for eksempel blive oprettet et virtuelt Klima-Tech-Lab, der skal bistå i udviklingen af smarte løsninger, og samtidig vil kommunen holde en række dialogbaserede borgermøder for at sikre involvering af byens borgere. Også uddannelsesinstitutioner vil blive inddraget for at sikre den nyeste viden og forskning på området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover vil kommunen i samarbejde med Odense Renovation fokusere på at skabe vækstmuligheder og udviklingsrum for lokale SMV'er, der ønsker at udvikle produkter og ydelser, som understøtter cirkulær affaldshåndtering.

- Odense Renovation ønsker sammen med Odense Kommune at gå forrest, når det gælder indførelse af den cirkulære økonomi. Derfor inviterer vi blandt andet de lokale iværksættere og store og små virksomheder i Odense til sparring, videndeling og afprøvning af nye produkter og ydelser inden for affalds- og ressourceområdet. Vi er overbeviste om, at der er masser af gode idéer her i byen, der understøtter cirkulær økonomi inden for innovative affaldsløsninger, siger bestyrelsesformand for Odense Renovation, Mads Søndergaard Thomsen.

De nye, grønne initiativer i Odense Kommune bliver igangsat i løbet af foråret 2018.