På Fyn høster NKI lige nu 7500 kvadratmeter hybridgræs, der skal spilles VM på i Rusland til sommer.

Nord for Odense går omtrent 8 mand fra 11 aften og et godt stykke op ad dagen høster 7500 kvadratmeter græstæppe og læsser det på lastbiler med kurs mod Rusland. Græsset skal bruges på Zenit Arena som underlag til verdensmesterskaberne i fodbold til sommer

Det er blevet plantet og høstet kunstgræsproducenten NKI's drivhuse, der ligger mellem Odense og Otterup. Græsset er et hybridrullegræs, hvilket vil sige, at det er organisk græs blandet med kunstfibergræs. Ud af 100 strå er 13 af dem kunstige, og det organiske græs vokser så rundt om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Underlaget på banen er et fintmasket plastiknet, der gør banen mere holdbar. Maskerne er små nok til, at det organiske græs kan rodfæste sig, hvilket også er med til at gøre banen meget stabil, siger Lars Frederiksen, der er produktansvarlig ved NKI.

Ifølge ham kan græsunderlaget være så stabilt, at holdene kan træne på kampbanerne i stedet for at stå på træningsanlæg, der ikke lever op til de standarder, banerne skal have i fodboldens bedste rækker.

Banen er bygget på græs fra selskabet Mixto. Nederst ligger et fintmasket net med påsyede, kunstige græsstrå. Oven på det strør man sand, hvorefter man planter organisk græs. Det betyder, at det naturlige græs ligger væsentligt højere, hvilket skåner det kunstige lag for både sol og slid.

Kampprøvet græs

At bruge det fynskproducerede Mixtogræs som underlag for verdensstjernerne ved årets VM er ikke en helt banebrydende idé. På Brøndby Stadion har NKI leveret græs af samme type, men også på Real Madrids stadion, Santiago Bernabéu, spiller de allerede på et græsunderlag, der minder meget om det, der lige nu bliver kørt til Rusland.

- Det er ikke os, der har leveret det, men Mixto ligger jo allerede på nogle af de store stadions i verden. Det er gode referencer at have med sig. Vi havde tænkt, at Allsvenskan, Bundesligaen eller flere hold i Superligaen, ville blive det næste, men VM havde vi ikke regnet med, siger Lars Frederiksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge ham er interessen for hybridbanerne stor, men beslutningsgangen i de fleste fodboldklubber er ofte lang, og vinduet, hvori man kan montere nyt græstæppe, er kun i spillerpauserne over vinteren og i kort tid om sommeren.

Alligevel håber han, at flere fodboldklubber med referencerne fra årets VM i Rusland i baglommen vil tage godt imod hybridgræsset, som, han mener, er fremtidens fodboldbane.

Direktør med fingrene i jorden

Forrest i projektet går NKI's direktør, Bent Lambertsen. Han står selv for at læsse sin del af det græs, der bliver rullet sammen efter høsten.

Det er også ham, der har bygget den maskine, der sidder bagpå traktoren og både skærer græsset fri og ruller det sammen. Maskinen er speciel til dels, fordi den er hjemmebygget af forhåndenværende dele, men også fordi den skærer græsrødderne af uden at beskadige det særlige net under græslaget.