Fra 1. januar blev det dyrere, hvis ens virksomhed ikke uddanner lærlinge.

Selvom vi nu er ovre 1. januar, og altså trådt ind i 2018, er det stadigvæk ikke muligt for virksomhederne at se, hvor mange lærlinge de skal have ansat, for at undgå ekstrabetaling til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB).

Virksomheder i bygge- og anlægsbranchen skal have omkring 3,4 procent lærlinge i forhold til antallet af faglærte. Andelen af lærlinge bliver regnet ud i pointtal, hvor der er forskellige elevpoint alt efter fag. For eksempel er der 1,21 point for én snedkerlærling, mens en bygningsmaler blot udløser 0,91 point.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det præcise mål for den enkelte virksomhed, får virksomhederne med forskudsopgørelsen i april, står der på virk.dk.

Men det åbenlyse problem er, at reglerne allerede trådte i kraft ved årsskiftet. Så som det ser ud nu, vil virksomhederne altså først få vished om årets krav, når mere end en fjerdedel af året allerede er gået.

Reduktion i AUB

Dansk Byggeri har lavet en beregner, som kan lave en overslagsberegning. Det skal være en hjælp til virksomhederne, så de ikke står langt inde i året og kan se et AUB-smæk nærme sig.

Virksomheder kan blandt andet opnå bonus, hvis de i 2018 har flere lærlinge ansat end de gennemsnitligt havde i årene 2015-17.

Derudover er der også en reduktion i AUB-bidraget. Det gælder per faglærte medarbejder og lyder på 295 kroner. Det vil sige, har virksomheden fem faglærte medarbejder, får man 295*5=1475 kroner i bidragsreduktion.