Grøn teknik har bedt en række fremtrædende aktører om at gøre nytårsstatus for den grønne branche. I dag svarer salgs- og marketingdirektør Kenneth Vraa, Phønix Tag Materialer.

Hvad er dit overordnede billede af branchen gennem 2017?

Der har været travlt i byggebranchen, og derfor også på tag-området. Tagdækkermestrene har samlet set i 2017 fået flere ordrer ind end året før, og vi forventer, at udviklingen fortsætter næste år.

Branchens store problem er mangel på arbejdskraft til at løse opgaverne på taget. Derfor skal vi stå sammen for at tiltrække flere dygtige folk, og gerne tage utraditionelle midler i brug. Der er tale om gode og spændende, og frie jobs ude på tagene, samtidig med at flere unge slet ikke kommer i gang med uddannelse. Min vurdering er, at de unge ikke har hørt om mulighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig blev 2017 året, hvor grønne tage fik sit store gennembrud i Danmark.

Nervøsiteten og fordommene forduftede i takt med, at flere og flere grønne tage blev lagt ud. Det betyder, at der nu er tillid til princippet hos bygherrer og rådgivere, som der også er i andre lande.

Hvad angår tagpap-løsninger mærker vi, at branchen værdsætter tolags SBS-løsninger. Primært fordi det giver tryghed for, at taget holder tæt, og fordi man får en lang levetid.

Var der enkeltstående begivenheder, gode eller dårlige, der fik særlig betydning?

I årets løb skete der et paradigmeskift for de grønne tage. Vi taler ikke længere blot om 'sedumtage'. De grønne tage kan nu meget mere - de bruger forskellige planter, så tagene kan løse forskellige opgaver.

For eksempel kom der et 'Climate Roof', som er specielt beregnet til at opsamle og forsinke et ordentligt regnskyl. Bemærkelsesværdigt er også det nye 'Bee-Friendly Roof'-tag, der skaber nye levesteder til bier. Det er sørgeligt aktuelt i en tid, hvor forskerne siger, at bestanden af bier er alvorligt truet til skade for bestøvningen af planter og produktionen af fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Moderne grønne tage passer godt ind i den danske byggeskik, fordi de forsinker regnvand, samtidig med at de leder overskydende vand væk fra taget. Kombinationen af et tæt tag med tagpap med grønne tage giver derfor en langtidsholdbar løsning, hvor fugt holdes væk fra bygningen.

Hvilke forventninger har du til branchen i 2018 (og årene fremover)?

Der vil også i det nye år være travlhed og mangel på arbejdskraft. Her skal vi som branche tænke nyt for at tiltrække nye unge til faget.

Behovet for grønne og bæredygtige tagløsninger er ikke mættet. Byerne bliver mere og mere grønne at se på, efterhånden som de grønne tage breder sig.

Hvad angår tagpap kommer vi til at se en større brug af nye teknologier, der nedbryder den skadelige kvælstof, som vi indånder. For eksempel tagpappen Lessnox, der nedbryder NOx-partikler - det betyder, at taget er med til at give os ren luft at indånde.