Grøn teknik har bedt en række fremtrædende aktører om at gøre nytårsstatus for den grønne branche. I dag svarer direktør Ole Kjærgaard, OK Nygaard.

Hvordan er dit overordnede billede af branchen gennem 2017?

2017 har været et år med mange muligheder og branchen har haft gode muligheder for at styrke sig, der har været god efterspørgsel på både anlægsarbejde samt drift og vedligehold, hvilket har resulteret i en positiv vækst.

Når vi som hele Danmarks anlægsgartner skal gøre status over året vil jeg fremhæve vores 500 engagerede kollegaer med en stærk kultur og de rette kompetencer samt vores lokale forankring 10 forskellige steder i landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Var der enkeltstående begivenheder, gode eller dårlige, der fik særlig betydning?

På anlægsmarkedet bliver der i stigende grad indbudt til mange spændende og krævende opgaver med en stor kompleksitet og mange nye elementer.

Det stiller store krav til opkvalificering og kræver, at vi som virksomhed afsætter ressourcer til både udvikling og uddannelse. Vi ser samtidig, at flere udbud samles i større puljer, hvilket stiller store krav til samarbejdet for at undgå de klassiske grænsefladeproblematikker.

Fremtiden vil stille store krav til virksomhedernes evne til samarbejde internt og på tværs af fagene, jeg er overbevist om at det emne bliver et område, der får afgørende betydning for branchens virksomheder. Hvis ikke denne evne er tilstede og kan dokumenteres vil der være risiko for man kobles ud af markedet. Derfor har vi i OK Nygaard taget skridtet til ansættelse af en samarbejdsudvikler med fokus på eksternt og internet samarbejde, og vi ser frem til den opkvalificering af virksomhedens evne til samarbejde.

På pleje og vedligehold af udearealer er en ny og spændende udvikling i gang. Der bliver flere udbud af opgaver for virksomheder som er landsdækkende og vi forventer en stigning i udbud fra landets mange boligselskaber. Det er kunder og opgaver som de færreste i branchen er gearet til. Kunder vil have en enkel kontakt og samme serviceniveau, uanset hvor i Danmark opgaven skal løses.

Samtidig er det værd at bemærke, at en hel del opgaver smelter anlæg og drift sammen. Det gælder særlig på klimaområdet, hvor de nye klimaanlæg og klimasikringsområder både skal anlægges men også driftes efterfølgende. Her er normer og vilkår væsentlig anderledes end på traditionelle driftsopgaver, hvilket fordre ny kompetencer hos virksomhederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvilke forventninger har du til branchen i 2018 (og årene fremover)?

Vi har set og kommer til at se en større konkurrence om medarbejderne - vi kan naturligvis løse en del af opgaven ved at være på forkant med teknologien, men vi kommer ikke uden om, at kampen om medarbejderne kommer til at præge 2018.

Der bliver øget fokus på udvikling, tiltrækning og fastholdelse af medarbejder - det er dem, der er virksomhedens hjerte og dem, der skaber virksomheden. I OK Nygaard har opgraderet på netop dette område og ansat en HR chef med bred erfaring fra industrien. Hun som skal være med til at fastholde vores position som en af branchens bedste arbejdspladser.

Sammenfattende kan man vel sige, at 2018 bliver udfordrende for branchen, idet der stilles helt nye kompetencekrav samtidig med, at kampen om de dygtigste medarbejdere skærpes.

Jeg forventer et rigtig travlt 2018 inden for både anlæg og drift. Udfordringen bliver at skabe en velsmurt og trimmet forretning.