En indsats for at redde danske juletræer fra såkaldt ædelgranskræft ser nu ud til at have båret frugt, men et regnfuldt år giver bekymring for 2018.

Svampesygdommen neonectria neomacrospora, der kaldes ædelgranskræft, ramte for få år siden danske juletræer, men dengang vidste hverken juletræsproducenter eller forskere ifølge Videnskab.dk, hvad det var for en ny sygdom, bredte sig blandt grantræerne i Danmark.

- I 2013 var der ved at være panik blandt juletræsproducenterne. Sygdommen udviklede sig ganske eksplosivt, og vi var bange for, at det bare ville blive ved med at brede sig uhæmmet, siger Iben M. Thomsen, som er plantepatolog ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden har forskerne fundet ud af, hvad årsagen til sygdommen var, og de har leveret løsningsforslag til juletræsproducenterne, så vi ifølge brancheforeningen Danske Juletræer slet ikke har de samme store problemer i dag, som vi havde for få år siden.

Sygdommen viste sig at være en svampesygdom, som ramte 32 forskellige ædelgranarter og er beslægtet med en svampesygdom, som også inficerer æbletræer, bøgetræer og andre træ-arter.

Selv om svampesygdommen nu er kommet under kontrol, advarer forskerne ifølge Videnskab.dk om, at det våde 2017 har givet gode betingelser for neonectria neomacrospora, som kan have bredt sig og inficeret mange juletræer. Men det er først til næste år, man vil se, hvis træerne er blevet smittet i løbet af sommeren 2017.