Fra 2018 har Undervisningsministeriet indført en adgangsbegrænsning for anlægsgartneruddannelsen med en kvote på 256 elever, 200 færre end sidste år.

Fra 2018 har Undervisningsministeriet indført en adgangsbegrænsning for anlægsgartneruddannelsen med en kvote på 256 elever. Til sammenligning blev næsten dobbelt så mange elever optaget i 2016, helt præcist 475. Det skriver Danske Anlægsgartnere i en pressemeddelelse.

Der er altså udsigt til en markant nedskæring i antallet af elever til et fag, hvor der ifølge uddannelseskonsulent hos Danske Anlægsgartnere, Annette Esbjerg Jensen, praktisk talt er fuld beskæftigelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores medlemmer har jo allerede nu massive problemer med at finde nok faglærte anlægsgartnere. Der er gang i hjulene over hele landet, og en virksomhed på Sjælland har givet udtryk for, at hvis der troppede 20 faglærte anlægsgartnere op hos dem en morgen, så ville de ansætte dem alle. Derfor er den nye adgangsbegrænsning lidt af en mavepuster, siger Annette Esbjerg Jensen.

Det er grunden til, at 3F, Danske Anlægsgartnere og deres fælles faglige Uddannelsesudvalg for Anlægsgartneri er gået sammen om kampagnen "Vi uddanner fremtidens anlægsgartnere - gør du?"

Den nye adgangsbegrænsning kan nemlig omgås, hvis eleven har fundet en praktikplads, inden vedkommende starter på uddannelsens Grundforløb 2. Kampagnen fokuserer derfor på at få de sidste anlægsgartnervirksomheder, som i dag ikke tager elever, til at komme ud af starthullerne og sørge for at uddanne fremtidens arbejdskraft.

Kritisk lys i begge retninger

Jette Christensen, der er uddannelseskonsulent i det faglige Uddannelsesudvalg for Anlægsgartneri, håber, at kampagnen som sidegevinst vil medvirke til, at faget kommer helt ud af denne adgangsbegrænsning.

- Branchen indgår for mange korte aftaler og delaftaler. Dem skal vi nedbringe og derimod indgå flere ordinære aftaler og mesterlæreaftaler, så vi på sigt kan komme helt ud af denne adgangsbegrænsning. Gerne fra år 2019, siger Jette Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed søger både det faglige udvalg, 3F og Danske Anlægsgartnere at rette et kritisk lys på både egne rækker og på myndighedernes beslutning om at indføre adgangsbegrænsning på et fag, hvor der var fuld beskæftigelse, allerede før den nye kvoteordning halverer antallet af elever.

Kampagnen består af fem forskellige postkort, der består af et foto af en anlægsgartnermester og en elev. Her citeres virksomhedsejerne kort for, hvorfor det giver mening for deres virksomhed at have elever. På bagsiden ses en opfordring til at indgå uddannelsesaftaler med elever inden grundforløb 2 eller en mesterlæreaftale for på den måde at sikre fremtidens faglærte anlægsgartnere.

Postkortene er sendt til 750 anlægsgartnervirksomheder i landet, der er godkendt som praktikplads. Desuden er de blevet tilsendt de fem grundforløbsskoler og fem hovedforløbsskoler, hvor man i Danmark kan blive udlært anlægsgartner.