Fældning af træer kan foregå på mange måder, men træfældning med saks vinder mere og mere frem.

I de senere år er træsaksene blevet kraftigere og kraftigere. Deres anvendelighed er stor, og så er der det rent praktiske i forhold til fældning med motorsav, hvor faldvinklen er en vigtig faktor. Den slags behøver man ikke at kere sig om, når der anvendes en træsaks, for når træet klippes over, bliver det holdt fast i saksen, og kan så placeres lige hvor det ønskes.

Det tyske firma Hans Habbig Maschienenbau viste deres tre nyheder frem på Agritechnica messen, og de to største er i stand til at klipper træer over med en diameter på over 400 millimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Handler det meget om beskæring og fældning af træer langs veje, vandløb, landskabspleje, topkapning, pleje af arealer langs jernbaner og andet, er en træsaks helt oplagt. Samtidig er det muligt at kappe toppe, uden der skal klatres, fortæller indehaver Hans Habbig.

Samtidig er det muligt at kappe toppe, uden der skal klatres.

Direktør Hans Habbig

Fem gribearme

Den mindste af nyhederne er Schnitt-Griffy HS 950, som er beregnet til træer på op til små 400 millimeter i diameter. Rent konkret er den i stand til art klippe et elmetræ over med en makismal diameter på 380 millimeter over, og er det eg, er grænsen 280 millimeter.

Som standard er saksen svingbar i alle retninger, og Hans Habbig fortæller, at den er bedst egnet til montering på en gravemaskine med en vægt fra 15 tons og opefter. HS 950 har fem gribearme og trykket på saksen er på 300 bar.

Model HS 960 SE og søstermodellen HS 960 er begge baseret på model 950. Her kræves der maskiner på et minimum mellem 15-22 tons. De to adskiller sig ikke væsentligt fra hinanden, og de har hver fem gribearme. Femte arm er placeret lige over saksen, og den er beregnet til at stabilisere og holde træet ekstra godt fast, når det klippes over.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så snart gribearmene har et fast greb, fikseres de, og når det er sket, påbegyndes klipningen. Det sikrer, at snittet bliver rent, da træet holdes helt fast af de blokerede gribearme. Fælles for de to er en kapacitet på elmetræer på 410 millimeter.

Den danske importør af saksen er firmaet Special Maskiner A/S ved Lennart Ahlefeldt-Laurvig i Rudkøbing.