Larmende maskiner er et problem, når der skal samarbejdes. Men med et trådløst system kan op til fire kommunikere trådløst.

Beskyttelsesudstyr som hjelme behøver ikke at være kedeligt. Der kan godt være flotte farver, og går man skriftet videre, kan de også forsynes med Bluetooth kommunikationsudstyr. Netop det viste det østrigske firma Protos frem på Agritechnica messen i form af deres hjelme, som enten kan udstyres med høreværn eller et trådløst kommunikationssystem, hvor fire kan kommunikere på én gang.

Protos Integral hjelmserien er beregnet til alt det arbejde, der kræver hjelm. I alt er der fire varianter. Industri og bygning, klatring og hobby, skov og endelig en specialversion til skovpleje. Det er kun de to, der er beregnet til skovarbejde, som kan forsynes med visir. Til gengæld kan de alle forsynes med et trådløst kommunikationsudstyr, hvor hele fire kan være med på én gang. Og ønsker man ikke det, kan de forsynes med høreværn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange muligheder

Bluetooth systemet indeholder udover højtalerne også en mikrofon, der er monteret i en bøjelig arm, som kan placeres korrekt i forhold til munden. For at undgå sus og støj fra vind eller maskiner er der et støjundertrykkelsessystem og yderligere er der et skumgummihylster over mikrofonen, som også forhindrer udefra kommende støj.

De to med visir til brug i skov kan også forsynes med et effektivt høreværn, hvis man ikke ønsker et samtaleanlæg.

En fuld farvepalet

Hjelmene fås i ni grundfarver, og da de er tofarvede, ender det på i alt 24 farvekombinationer. Dermed vil det ofte være muligt at finde lige netop den hjelm, der passer til firmaets tøj. Men er det ikke muligt, kan hjelmene laves på bestilling i den farve og kombination, man end måtte ønske.

Bluetooth systemet har en rækkevidde på flere kilometer. Vægten er bare 42 gram inklusive batteri, og der er hverken skikforbindelser eller ledninger. Systemet kan også kobles til mobiltelefonen, og samtaleanlægget fås i ni forskellige farver. Der er yderligere et meget stort tilbehørsprogram til Protos hjelmene.