Forruder kan bruges til andet end at se igennem. De vil snart vinde indpas som instrumenter, hvor man kan vise mangt og meget.

Normalt er det diverse målere og ure, enten digitale eller analoge, som fortæller om motorens tilstand, brændstofmængden, hastigheden, omdrejningstallet og meget andet. Men det vil den store glasfabrikant Pilkinton lave om på, for de er klar med glas, hvor man kan se informationerne i selve ruden.

Dette infocenter består af nogle uendeligt tynde ledninger, som i praksis næsten ikke er synlige. Da der kun anvendes lamineret glas, ligger disse info-centre imellem de to lag glas, som udgør ruden. Her er det så muligt at lave principielt det man ønsker, fortæller Jukka Talasmäki, som er teknisk chef for den finske NSG gruppe under Pilkinton.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Masser af informationer

- I stedet for at have instrumenterne siddende i et instrumentbord, kan man have samtlige instrumenter placeret i ruden. Det giver flere fordele, for den plads de ellers optog, kan man så anvende til noget helt andet. Endelig er det en fordel, at have informationerne siddende i ruden, for så skal man ikke kikke ned for at se dem, men kan i stedet have den lige foran sig, siger Jukka Talasmäki.

Ifølge Jukka Talasmäki er det noget, der meget snart vil vinde indpas hos dem, som fremstiller maskiner og køretøjer. Det bliver i første omgang til forskellige brancher som eksempelvis landbrug, have og park og skovbrug. Men også entreprenørbranchen er én af de brancher, hvor det meget snart vil dukke op i.

Info-centret består af små LED enheder, som kan sættes sammen til lige det man ønsker og det vil både kunne fås til 12 såvel som til 24 volt.