Mærsk Tårnet i København modtager skandinavisk arkitekturpris for sit kæmpemæssige grønne tag, der er designet af SLA. Det er tredje gang på fire år, at SLA vinder prisen for bedste grønne tag i Norden.

Forleden modtog SLA's grundlægger og designdirektør Stig L. Andersson på vegne af SLA, Københavns Universitet og Bygningsstyrelsen en særlig hæder: Scandinavian Green Roof Award, der hvert år præmierer det bedste og mest bæredygtige grønne tag i Skandinavien.

Awarden går i år til det kæmpemæssige grønne tag, som SLA har designet til Københavns Universitets nye vartegn Mærsk Tårnet. Det 5.000 kvadratmeter store grønne tag er anlagt af Skælskør Anlægsgartnere i samarbejde med Byggros og Birkholm Planteskole. Bygningen er tegnet af C.F. Møller. Ingeniør er Rambøll.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vild natur

Tagets stærke natur har et særligt designet jordlag, der skaber selvregulerede økosystemer og som kan håndtere selv 100-års skybrudshændelser og genbruger vandet i parken og i bygningen.

Design direktør Stig L. Andersson

SLA

Det grønne tag er en del af SLA's SUND Naturpark, der er en ny type moderne campuspark, der understøtter det gode studieliv og giver en lang række naturlige og sociale løft til byen. Det store, offentlige grønne tag tilbyder således en lang række udendørs studiepladser, grønne opholdssteder og nye muligheder for socialt samvær for både forskere, studerende og almindelige borgere.

Det grønne tag er designet med en høj grad af vild natur, der vha. tjørnebuske, natureng og egetræer genetablerer Københavns gamle offentlige Græsningsfælled, der frem til 1840'erne strakte sig helt ind til Skt. Hans Torv. Derudover er tilført en række eksotiske træarter som en hilsen til det multikulturelle Nørrebro, der samtidig gør både tag, bygning og park mere bæredygtigt og robust ifht. fremtidige klimaforandringer.

- SUND Naturpark og det grønne tag tilbyder en række nye funktionelle og sociale værdier til Nørrebro. Tagets stærke natur har et særligt designet jordlag, der skaber selvregulerede økosystemer og som kan håndtere selv 100-års skybrudshændelser og genbruger vandet i parken og i bygningen. Taget har ekstrem høj biodiversitet med indfødte engtyper og store træer. Og så er det offentligt tilgængeligt fra både bygning og park, hvilket gør det muligt for alle at opleve Københavns nye vilde natur helt tæt på, siger Stig L. Andersson, grundlægger og design direktør i SLA.

Fjerde gang for SLA

Scandinavian Green Roof Award gives hvert år til et bemærkelsesværdigt grønt tag i Skandinavien, der nytænker temaer som biodiversitet, udnyttelse af regnvand, rekreativ værdi, bærdygtighed og innovativt design.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er tredje gang på fire år at SLA vinder prisen, og tegenstuen er således efterhånden en uofficiel nordisk mester i grønne tage. SLA's tidligere vinderprojekter er Egedal Rådhus (2016) og Novo Nordisk Naturpark (2014). Af nuværende projekter med grønne tage kan især nævnes skibakken og det grønne tag på Amager Bakke, som SLA designer for BIG.

For få dage siden vandt C.F. Møller en anden pris for arbejdet med Mærsk Tårnet. Det skete på en arkitekturfestival i Berlin, hvor C.F. Møller vandt en pris for byggeriet i kategorien 'Higher Education & Research'.