Danmarks Tekniske Universitet vil lancere et laboratorium for den grønne tagløsning.

Standardisering og forskning på området for grønne tager er ifølge Danmarks Tekniske Universitet (DTU) for lidt udbredt. Derfor har et hold lektorer og studerende allieret sig med virksomhederne Byggros og Veg Tech, som er leverandører af den grønne tagløsning.

- Ingeniører, bygherrer og rådgivere holder sig ofte til anvisninger og normer, når der skal bygges nyt eller restaureres. Vi tænkte, at der også måtte findes en standardiseret tilgang til grønne tage i Danmark. Men nej. Vi løb derfor ind i en masse spørgsmål, som vi ikke kunne finde svar på, og det vil vi gøre noget ved, siger Jesper Molin, lektor på DTU og medansvarlig for projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hjulpet godt på vej af et fantastisk samarbejde med Byggros og Veg Tech har vi nu etableret et udendørs laboratorium for grønne tage, forklarer han i en pressemeddelelse fra DTU.

Pærer og bananer

Laboratoriet består af en række test- og demonstrationsprojekter drevet af en gruppe studerende. De undersøger blandt andet tagenes effekt på tagkonstruktionen, fugten i huset, isolering og fordampning. For dem kan det dog godt være en smule grænseoverskridende at arbejde uden faste normer.

- De studerende bliver virkelig udfordrede. De er nødt til at tænke innovativt og ud af boksen for at drive laboratoriet. Heldigvis er de nysgerrige, lærenemme og er allerede begyndt at tænke grønne tage ind i andre projekter, fortæller Jesper Molin.

Byggros' vision med samarbejdet er at få et nationalt testcenter af grønne tage. Her skal løsningernes forskelle synliggøres over for rådgivere og bygherrer, så det bliver nemmere at navigere i feltet, sammenligne løsningerne og vælge ud fra konkrete behov.

- I dag findes der en masse forskellige systemer inden for grønne tage. De kan alle noget forskelligt. Nogle kan forsinke store mængder regn, andre tage hånd om plante- og dyreliv. Men problemet er, at de alle bliver slået over én kam. Det er ligesom at sammenligne pærer med bananer, og det holder ikke, siger Torben Hoffmann, teknisk salgskonsulent hos Byggros.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Byggros: Kom og vær med

Indtil videre består laboratoriet af tre grønne tage: Et fra Byggros, et fra Veg Tech og et 'neutralt' forsøgstag. Resultaterne begynder så småt at rulle ind i starten af 2018.

Byggros inviterer alle interessenter til at komme og tage et kig på laboratoriet. Håbet er også, at flere leverandører vil tage del i projektet.

- Vi håber meget, at der løbende vil komme flere grønne tage fra forskellige leverandører. Man kan få testet sit produkt og opnå dokumentation for produktets kvaliteter. Jo flere tests og leverandører, jo tættere er vi på ønskescenariet om at få et nationalt testcenter. Vi vil gerne kunne besvare alle tænkelige spørgsmål og henvise til forsøg, der er foretaget herude, siger Torben Hoffmann.