Et storstilet satellitprogram, Roskilde Festival, en astrofysiker, grundlæggeren af den verdensomspændende virksomhed ESRI og nye datasamarbejder er blandt trækplastrene ved arrangementet.

Konferencen Kortdage 2017 bliver afholdt 8.-10. november i Aalborg Kongres & Kultur Center. Arrangøren Geoforum Danmark forventer ligesom sidste år et samlet deltagerantal på 700-800 personer.

Kortdage byder på mere end 100 professionelle indlæg, som på den ene eller anden måde har relation til kort og geodata. Deltagerne er primært brugere og specialister og kommer fra kommuner, styrelser, uddannelsessteder, samt leverandører af GIS- og geodata-løsninger og rådgivning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Digitale kort og geodata anvendes i stor udstrækning til analyser, forvaltning, logistik og visualisering i både den offentlige og private sektor for at sikre overblik, forbedre services og effektivisere arbejdsgange.

Højdepunkter på Kortdage

Et af de absolutte trækplastre er keynote speak af Jack Dangermond, som i 1969 grundlagde ESRI sammen med sin hustru Laura. ESRI har igennem mange år indtaget rollen som verdens førende leverandør af software til GIS- og geodata-systemer til professionelle brugere og har i dag en markedsandel på 40 procent.

Kortdage-deltagerne kan også få indsigt i, hvordan Roskilde Festival har udviklet sig til at være verdens største smart city big data live laboratorium for bæredygtige forretningsmodeller. Under Roskilde festivalen følger op mod 45 personer med på sidelinjen og indsamler data om gæsternes bevægelsesmønstre, vægten på toiletterne, data om vejret, aktiviteten på sociale medier og meget andet. Så kan madboderne være klar i rette tid med frisklavede måltider, og toiletterne kan blive tømt i tide. Erfaringerne og perspektiverne i denne forskning bliver fremlagt af Per Østergaard Jacobsen fra CBS, Steen Bechmann Henningsen fra Roskilde Festival og Jan Juul Jensen fra Geoinfo.

Der bliver også rettet fokus mod rummet på Kortdage 2017 med blandt andet oplæg fra administrerende direktør i DHI GRAS, Rasmus Eskerod Borgstrøm. Han fortæller, hvordan man i praksis kan drage nytte af de enorme mængder data fra det europæiske jordobservationsprogram Copernicus, som er verdens mest ambitiøse satellitprogram.

Også under jorden

Kan man ikke nøjes med satellitbilleder af jorden, kan deltagerne på Kortdage også høre astrofysikeren, Michael Linden-Vørnle fra DTU give forskellige perspektiver på brugen af GIS og satellitdata.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nede på jorden igen vil Tina Svan Colding fra Skatteministeriet give et indblik i, hvor fremskreden udviklingen af den kommende ejendomsvurderingsmodel, der skal tages i brug i løbet af 2018, er. For at skabe en solid vurderingsmodel spiller gode geodata - som blandt andet kommunerne har leveret - naturligvis en helt central rolle. Der bliver primært tale om en teknisk fremlæggelse fagfolk imellem.

Og endnu længere nede - faktisk under jordoverfladen - vil oplæg på Kortdage handle om visionerne for et nyt fælles ledningsregistreringssystem, LER, som Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering står bag. En klar fordel ved at have en fælles standardiseret kortlægning af alle nedgravede ledninger (vand, fjernevarme, gas, el, telekommunikation) er at undgå graveskader på ledningsnettet. En spændende udvikling på området er augmented reality, hvor man med et par særlige digitale briller kan se, hvor ledningerne løber nede i jorden, inden der graves. Eller fodre en gravemaskine med data, så den nægter at grave, hvis der er ledninger.

Det samlede program for Kortdage 2017 kan downloades her.