Væksthuse, plantekasser og bede er en del af det nye byggeri Hortensia Hus ved Grønttorvet. På toppen af huset er der opført et stort beplantningsareal, hvor beboerne selv skal stå for at holde tagterrassen grøn.

At dyrke planter og bede i væksthuse midt i byen, bedre kendt som urban gardening, kræver engagement og interesse. De nye beboere på Grønttorvet er klar til at få grønne fingre, når området på taget ved de 150 kvadratmeter store væksthuse i Valby skal forblive grønt.

To tredjedele af beboerne er flyttet ind i Grønttorvets første ejendom, Hortensia Hus. Siden beboerne flyttede ind, har de sendt nysgerrige blikke efter tagterrassen, hvor håndværkere har været i gang med at færdiggøre ejendommens væksthuse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Væksthusene er etableret ud fra ambitionen om at skabe en grøn oase, hvor beboerne kan samles, inspireres og få jord under neglene. Normalt glider vi ud af et byggeprojekt, når nøglerne er overdraget til de nye beboere, men Grønttorvet er jo en helt speciel bydel - også for os. Derfor vil vi gerne hjælpe processen på vej ved at etablere et taghavelaug, som beboerne selv overtager 100 procent, når de er flyttet ind, sagde Stig Nørnberg, der er teknisk direktør for FB Gruppen A/S.

Beboerne favner fællesskabet

Thomas og Christine, der sammen har Laurits på tre år, ser frem til at kunne passe det grønne areal på toppen af Valby i fællesskab med resten af beboerne i bygningen. Familien flyttede ind i Hortensia Hus i juli måned i år og er nogle af de første indbyggere i Grønttorvet.

- Vi kommer tidligere fra en lejlighed på Nørrebro og har ingen erfaring med haveliv og det at dyrke planter og bede. Det glæder vi os til at prøve kræfter med. Samtidig er fællesskabet vigtigt, ligesom vi ønsker at være med til at bibeholde, at ejendommen er pæn og holder sig godt, siger parret og ønsker, at deres dreng skal få en større forståelse for planter med væksthuset:

- Nu har vi også fået lille Laurits, og her på Grønttorvet vil vi gerne påvirke ham til at synes om udeliv, og dét at dyrke grønt er sjovt, siger Thomas, der samtidig afslører, at parret har tilmeldt sig det fælles plante-laug, som er etableret for Hortensia Hus.

Plantedag med stor interesse

Forleden fik beboerne endelig muligheden for at indvie tagterrassen, da projektudvikler FB Gruppen og bygherre PKA inviterede til plantedag på taget af Hortensia Hus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tæt på 60 beboere deltog på plantedagen, der var sat i værk for opstart af væksthuse, plantekasser og bede, som ejendommens beboere selv skal drive gennem såkaldte plante-laug.

Næste plantedag i Hortensia Hus holdes den 4. oktober, hvor bedene i gårdrummet beplantes.