De tre nominerede til Byplanprisen 2017 er eksempler på nytænkende og inspirerende byplanlægning. Vinderen afsløres 5. oktober.

De tre nominerede til Byplanprisen 2017 er projekter i Odense, Ringkøbing-Skjern og Viborg.

Projekterne rummer blandt andet arbejde med områdefornyelse, naturindhold og stationsnær byfortætning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De tre nominerede projekter er meget forskellige og giver samlet et rigtigt godt billede af, hvor mange elementer og facetter, der har betydning, når vi skal udvikle og omdanne vores byer med afsæt i nytænkning. Det handler blandt andet om social bæredygtighed, samspillet med naturen og om nye samarbejdsformer med private. Det er tre meget inspirerende projekter, som i høj grad fortjener nomineringen til Byplanprisen, siger direktør Ellen Højgaard Jensen, Dansk Byplanlaboratorium.

De tre nominerede

Odense Kommune nomineres for områdefornyelsen på Østerbro, hvor der er skabt nye grønne forbindelser samt fysiske og sociale rammer for alle samfundsgrupper. Bydelen har i mange år været lidt forsømt og var ved områdefornyelsens start præget af utryghed, nedslidning og sociale problemer.

Ringkøbing-Skjern Kommunes Ringkøbing K nomineres for et åbningsgreb i forbindelse med udviklingen af en ny bydel. I de fleste projekter starter man med at bygge huse og anlægge veje, hvorefter de grønne arealer mellem husene bliver etableret. I Naturbydelen Ringkøbing K er det første skridt et attraktivt naturområde med høj herlighedsværdi og adgang for alle.

Juryen nominerer Banebyen i Viborg Kommune for arbejdet med strategisk planlægning og fortætning nær stationen. Kommunen har nedsat et Banebyråd for at få gang i sagerne. I rådet sidder politikere, større grundejere, private udviklere, bygherrer med flere - og rådet har haft afgørende betydning. Den dynamiske samarbejdsform og den proaktive planlægning har skabt lokal udvikling.

Byplanprisen uddeles i 2017 for 22. gang. Bag prisen står Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening. Vinderen afsløres på årets Byplanmøde 5. oktober i Fredericia.