Se med, når banepasseren afslører, hvad der gemmer sig under græstæppet på det spritnye Superligastadion i Silkeborg.

Byggerodet omkring Jysk Park i Silkeborg er endnu ikke forsvundet helt. Men indenfor, på tilskuerpladserne og ikke mindst banen, har byens superligamandskab allerede fundet sig til rette med to sejre ud af tre mulige siden indvielsen i juli. Overgangen fra natur- til kunstgræs synes umiddelbart nem. Men hvad siger manden, der skal passe underlaget?

- Det skal passes på en helt anden måde. Der skal selvfølgelig hverken klippes eller gødes. Her handler det om at holde granulatet jævnt, sørge for, at der er nok af det, og at det ikke pakker sig for voldsomt, siger groundsman i Silkeborg IF, Henrik Jørgensen, der har været i klubben siden 2001.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mindre vedligehold

Det skal passes på en helt anden måde

Henrik Jørgensen, groundsman i Silkeborg IF

Med flytningen til det nye underlag ændrede Henrik Jørgensens arbejdsdag sig. Han bruger mindre tid på vedligeholdelse af banen, hvor han som regel følger en fast rutine. Det indebærer som minimum opkridtning af banen en gang ugen og børstning af græstæppet en eller to gange om ugen, således at granulatet bliver fordelt over hele banen. Dertil kommer vanding og forefaldende arbejde såsom oprydning, hvis spillerne har haft naturgræs på støvlerne, smidt tyggegummi og lignende.

- Jeg bruger færre timer på banearbejde, end før vi flyttede hertil. Så jeg har fået nogle ekstra opgaver såsom at stille borde op i loungen og sørge for skiltning rundt omkring på stadion, forklarer han.

Mange spilletimer

Underlaget består af fire centimeter høje kunstgræsstrå, 15 millimeter sand og 15 millimeter grøntfarvet gummigranulat. Herunder ligger varmelegemer, dræn og schockpads. Shockpadden er vandgennemtrængelig og har kanaler på undersiden, som hjælper med til at lede nedbør og vandingsvand ud mod siderne af banen. Banen er opbygget med krone (top) på midten og et fald ud mod siderne for lede vandet ud af mod banens sider. Samtidig har det stabile underlag under shockpadden (drænstabil) stor dræningsevne og leder vandet dels til drænrør dels direkte mod grundvandet.

Foruden superligamandskabet benyttes banen af klubbens u17- og u19-hold samt talent college. Holdene spiller kampe og træner på banen, der er i brug flere gange hver dag, og altså skal kunne tåle mange spilletimer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Granulatet afstiver kunstgræsstråene. Har de ikke afstivning nok, så vil de med spillet på banen over tid komme til at knække. Og så er det svært at få dem rejst op igen, siger Henrik Jørgensen.