Regeringen vil sørge for, at det offentlige ikke blander sig i konkurrencen på det private marked. Et længe ventet udspil, siger anlægsgartnernes brancheforening.

Det skal være slut med unfair konkurrence mellem offentlige aktører og private virksomheder. Derfor skal erhvervsaktiviteter, som stat, kommuner og regioner i dag udfører, begrænses. Det er kernen i regeringens udspil 'Fair og lige konkurrence', der i dag er blevet præsenteret af Innovationsminister Sophie Løhde, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll og erhvervsminister Brian Mikkelsen. Initiativet vækker glæde hos brancheforeningen Danske Anlægsgartnere.

I konkurrence med skattekroner

- Kommunalfuldmagten tillader selvfølgelig, at kommuner bruger overskudskapacitet fra deres Park- og Vejafdelinger til at udføre opgaver for private, men virkeligheden ser det desværre alt for ofte helt anderledes ud. Vi har oplevet flere kommuner, som udfører langvarige, faste pleje- og vedligeholdelsesopgaver for eksempelvis private boligforeninger, og også opgaver som hverken i størrelse eller tid kan betegnes som overskudskapacitet. Det betyder, at vores medlemmer i de private anlægsgartnervirksomheder reelt har været i konkurrence med kommunale udbydere, der er skattefinansierede, siger Danske Anlægsgartneres direktør Michael Petersen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen grund til nye regler

Kommunernes Landsforening (KL) bakker op om at klargøre eksisterende regler, når det offentlige nærmer sig det private marked. Men advarslen lyder, at nye regler kan ramme kommunerne unødigt på deres kerneområder.

- Der er allerede i dag meget smalle rammer for, hvornår og hvordan kommuner kan agere på et marked, hvor vi kan komme i konkurrence med private virksomheder. Og de hidtidige eksempler tyder ikke på, at kommunal erhvervsvirksomhed - slet ikke i sammenligning med staten - fylder væsentligt i hverken omfang eller økonomi. Derfor er der heller ingen grund til at indføre nye regler, som kan blive unødige benspænd for kommunerne på andre vigtige områder, siger KL-udvalgsformand, Thomas Kastrup-Larsen til KL's hjemmeside.