Store skovmaskiner i fuld gang med at tynde skovbrynene langs veje og ved boligområder i Aarhus.

Udgangspunktet for at tynde de aarhusianske skovbryn er blandt andet, at mange af dem efterhånden er blevet så vilde, at der hvert år er store udgifter til fritrumsbeskæring, fordi grene hænger ud over fortovene og giver problemer for færdslen. Flere aarhusianere oplever også, at de bynære skove vokser helt ind i haverne, og selvom det er fordelagtigt med naturen tæt ved, må den for de flestes vedkommende gerne holde sig uden for skel.

- Det er et stort set up med afspærringer og kæmpemaskine, og nogen kan måske få associationer til udryddelsen af de tropiske regnskove. Men det er slet ikke så vildt, som det ser ud, forklarer skov- og landskabsingeniør ved Aarhus Kommune Gorm Halskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et særsyn

Afhængig af hvor bredt skovbrynet er, vil skovkanten blive påvirket i 10-15 meters bredde.

Den store fældebunkelægger, som maskinen hedder, kører i et spor bag skovbrynet og saver træerne over og lægger dem i bunke eller klipper i bevoksningen med en stor saks.

- Det er noget af et syn, der møder en. Derfor har vi også et par skovarbejdere til at holde øje med 'publikum', så der ikke sker ulykker, fortæller Gorm Halskov.

De fleste steder skyder bevoksningen op igen. Andre steder eksperimenterer man med at reetablere brynene med spiselige arter som frugter, bær og nødder. Tanken er, at skovbrynene skal fungere som udstillingsvindue for mange af de samlemuligheder, der er i skoven.

- Man kan sige, at skoven får en forhave, som, vi håber, vil inspirere folk til at gå på opdagelse i skovene, siger Gorm Halskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endnu et plus er, at det spiselige tiltrækker nye sommerfugle og biller, så biodiversiteten øges.

Flishugning for fuld skrue

Sidste år blev der foretaget en større udtynding i skovene ved Tranbjerg, Gellerup og Mollerup. Det fældede træ har ligget til tørre i skovene indtil nu, hvor det er klar til at blive hugget til flis. Ifølge Gorm Halskov er det, lige som trimningen af skovbryn, også noget af et cirkus, når 5.000 kubikmeter træ skal flises og køres væk.

- Det er karavaner af lastbiler, der kører i pendulfart ind og ud af skovene for at transportere de store containere med flis væk. Det er en hård belastning for skovstier, fortove og cykelstier, som selvfølgelig bliver reetableret, når arbejdet er færdigt, siger han.

Det huggede flis bliver omdannet til Co2-neutral fjernvarme.

Hvis man vil se fældebunkelæggeren i aktion, er alle interesserede meget velkomne i Lystrup Sønderskov på tirsdag dem 22. august fra klokken 9.30 til 10.30. Her kan man overvære tyndingen, og Gorm Halskov vil besvare eventuelle spørgsmål.