Danske Anlægsgartnere: Boligjobordning bør målerettes områder med meget sort arbejde.

I kølvandet på undersøgelsen af den svenske pendant til den danske Boligjobordning har skatteminister Karsten Lauritzen erklæret sig villig til at se på en ændring af fradragsordningen, så den i højere grad fokuserer på at nedbringe sort arbejde.

Denne udmelding fra skatteministeren hilser brancheorganisationen Danske Anlægsgartnere velkommen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er klar over, at ordningen ikke er sat i verden for at bekæmpe sort arbejde. Men det betyder jo ikke, at den behøver være direkte ineffektiv til at bekæmpe sort arbejde. Lad mig eksemplificere: Det er svært for en tilfældig fyr at slå sig ned som vvs-installatør eller elektriker, men enhver kan trille omkring i nabolaget med en hæksaks og en skovl i en trillebør og tilbyde 'haveservice' til parcelhusejerne. Det samme gælder f.eks. vinduespudsning eller rengøring. Sort arbejde er logisk nok meget udbredt i disse brancher, fordi folk er mere tilbøjelige til at lade en ukyndig klippe hækken eller vaske trappen end til at overlade kloakarbejdet eller boligens elinstallationer til folk uden papirer, siger Michael Petersen, direktør i Danske Anlægsgartnere.

... en Boligjobordning der giver tilskud til denne type arbejder, vil i hvert fald give familierne et incitament til at sikre at arbejdet udføres af autoriserede anlægsgartnere med Garantiordning, ...

Direktør Michael Petersen

Danske Anlægsgartnere

Bedre sikkerhed med en ordning

Han pointerer, at brancheorganisationen bemærkede en markant nedgang i de mindre haveopgaver hos private, da Boligjobordningen forsvandt ved udgangen af 2014, men til gengæld var det markant at se mængden af 'Haveservice tilbydes' på lygtepæle i boligkvartererne.

- Vi har længe været fortalere for at Bolig Jobordningen målrettes de områder, hvor der ofte ses sort arbejde. Haveservice er et typisk område hvor travle børnefamilier har behov for hjælp til at få hverdagen til at hænge sammen. I en travl hverdag kan det være svært at nå både græsklipning og trimning af hækken, samtidig med at ukrudtet i bedene skal holdes nede. Når familierne skal have hjælp til disse opgaver, ja så skal de ofte ikke gå længere end til den nærmeste lygtepæl for at finde sedler der tilbyder 'Haveservice'. Det er som udgangspunkt helt ok, men oplevelsen er at denne type firmaer ofte udfører uautoriseret arbejde, der kan ødelægge mere end det gavner, og at der typisk afregnes kontant uden faktura ved udførelse af arbejdet. Nu siger vi ikke, at alle denne type virksomheder undlader at betale skat af de tjente penge, men en Boligjobordning der giver tilskud til denne type arbejder, vil i hvert fald give familierne et incitament til at sikre at arbejdet udføres af autoriserede anlægsgartnere med Garantiordning, og at der udstedes faktura for udført arbejde, siger han.