En ambitiøs og tidssvarende plan for Moesgaard Allé er nu klar. Løsningen vil fremtidssikre adgangsvejen for de hundredetusindevis af besøgende til museet i de naturskønne omgivelser.

Siden Moesgaard Museum åbnede sin nye museumsbygning i 2014 er antallet af besøgende firdoblet, og Moesgaard Allé har derfor lagt asfalt til et voksende antal biler. Derfor er der nu lagt op til at udvide alléen, så museets besøgende får en bedre og mere sikker vej. Samtidig vil der blive plantet nye træer. Træerne, som bliver plantet, er 20 år gamle. Dermed vil der fra begyndelsen være en fornemmelse af at køre på en allé.

- Løsningen, vi vælger at fremlægge for byrådet, er den mest ambitiøse og fremtidssikrede af de valgmuligheder, der er blevet undersøgt i VVM-redegørelsen. Den løser de trafikale udfordringer bedst muligt, og så tager den samtidig hensyn til de store kulturmiljømæssige og landskabelige interesser, der er i området, siger Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den anbefalede løsning er på Magistratens dagsorden den 19. juni og er baseret på en udvidelse af Moesgård Allé fra de nuværende cirka fire meter til en bredde på 6,5 meter, så der kan køre dobbeltrettet biltrafik. Syd for vejen etableres en rekreativ sti, der i vest forbinder den eksisterende sti langs Oddervej og i øst den planlagte sti syd for alléen til Bispelundsvej.

Løsningen betyder samtidigt, at de eksisterende seljerøntræer langs alléen bliver fældet. Det er vurderet, at træerne er så gamle og syge, at de maksimalt kan blive stående i 10-20 år. Ved en total genetablering af træerne kommer man problemerne i forkøbet og skaber på lang sigt en homogen og ensartet allé med en markant bedre helhedsoplevelse i forhold til den nuværende situation.

På Moesgaard Museum glæder man sig over udsigten til en ny allé.

- Vi er på Moesgaard Museum meget glade for den løsning, der bliver lagt op til. Vi har igennem de seneste år haft rigtigt mange gæster, og langt de fleste har skullet ned ad en meget smal vejbane for både gående og bilister. Den foreslåede løsning for alléen vil sikre, at de besøgende får en let og tryg vej ind til museet, og samtidig fastholder den herregårdslandskabets hovedlinjer med alléen ned til det gamle Moesgaard. Så jeg synes, vi får en løsning, der er optimal både for vores besøgende og for de værdier, der ligger i landskabet omkring Moesgaard, siger Mads Kähler Holst, direktør, Moesgaard Museum.

Forslaget til den nye Moesgaard Allé skal i første omgang skal sendes i offentlig høring. Efter den offentlige høring og efterfølgende byrådsbehandling skal der indledes en dialog med Fredningsnævnet om det endelig forslag. Ingen ved på nuværende tidspunkt, hvordan nævnet vil forholde sig til forslaget, og hvor lang tid behandlingen kan tage.