Den nyrenoverede koncertplads ved Fængslet i Horsens kan håndtere store skybrud, efter der er anlagt en permeabel løsning fra IBF og NCC.

Da 35.000 tilskuere i maj blev blæst bagover af tyske Rammstein uden for Fængslet i Horsens stod de på en helt nyrenoveret koncertplads, der i dag kan modtage store mængder vand, uden det giver problemer med oversvømmelser og våde sko.

Koncertpladsen uden for Fængslet er den største plads i Danmark, hvor der er brugt en kombination af permeable rør og belægning. Den græsklædte og største del af koncertpladsen er drænet af til seks store brønde på godt ni kubikmeter, og foran sceneområdet er der etableret et område med permeabel flisebelægning, der kan holde til lastbiler og teleskopmaskiner, som skal bruges, når der opbygges scener. Desuden er alle adgangsveje nu drænet af, så de altid er farbare, uanset vejrliget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Krævende arbejde

Det er IBF, der sammen med NCC har udviklet løsningen, og salgschef for udviklingsprodukter hos IBF, Kim Falkenberg, lægger ikke skjul på, at det har været hårdt arbejde at skabe et produkt, som er relativt nyt på danske breddegrader.

- Vi har stået mange gange i en grusgrav og frosset, mens vi arbejdede på projektet, fordi vi gerne ville holde det hemmeligt. Det var et krævende udviklingsarbejde, men når man efterfølgende ser det blive rullet ud på en plads som den i Horsens, så bliver man glad. Og heldigvis har vi været heldige at ramme et område, som der er interesse for, siger Kim Falkenberg.

Under vand

Pladsen uden for fængslet er også tidligere blevet brugt til koncerter, men tidligere var der problemer med pladsens tilgængelighed, fordi det hjørne af koncertpladsen, hvor blandt andet redningskøretøjer skal ind og ud, nogle gange stod under vand efter store regnskyl.

Desuden havde Horsens Vand problemer med at håndtere både spildevand fra 35.000 gæster på koncertpladsen, hvis der også samtidig faldt tung regn på pladsen. Da planerne for den nye, renoverede koncertplads blev lavet, blev der derfor skabt en model, der hed, at Horsens Vand skulle tage sig af spildevandet, mens regnvandet skulle afledes lokalt på pladsen.

Klarer opgaven

- Et kraftigt regnskyl var nok til at give problemer på pladsen, og den traditionelle løsning ville formentlig have været at etablere et forsinkelsesbassin. Heldigvis var Horsens Kommune med på at skabe en bæredygtig løsning med lokal afledning som et forsøgsprojekt, og nu kan vi konstatere, at pladsen lever op til forhåbningerne og mere til. Den kan klare rigtigt meget vand, siger Kim Falkenberg og understreger, at alle de LAR-pladser, som IBF har stået for rundt i Danmark, er lykkedes og lever op til forventningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stenen er vigtig

Det stenbelagte område foran scenen er opbygget af først en sandpude, og oven på den er der lagt NCC's Drænstabil-grus. Herefter er der lagt Dræn af, som også er et nyt NCC-produkt, der erstatter afretningssand og fugemateriale. Allerøverst ligger der sten fra IBF, og her er det vigtigt, at man vælger den rigtige sten. Nedsivningsarealet på en sten må nemlig højst være på ti procent, hvis den skal bruges til afledning.

- Så er vi sikre på, at den både kan håndtere de krævede regnmængder og bære de belastninger, man udsætter den for. Hvis man vælger en sten med for stort nedsivningsareal, så bliver den trykket ned i materialet under den. Desuden skal den gerne være udformet, så den låser sig sammen med de andre sten, for en stor teleskoplæsser kan virkelig vride alting i stykker. Vi har prøvet at tænke den slags belastning ind i projektet, for det er virkelig meget udstyr, der skal fragtes hen over arealet både før og efter en koncert, siger Kim Falkenberg.

Fælles løsning

IBF og NCC har som skrevet udviklet produktet sammen, og hvis man vil bruge NCC's produkter sammen med IBF's permeable betonsten, skal de købes gennem IBF. På den måde vil de to virksomheder sikre sig, at deres respektive produkter ikke bliver forbundet med projekter, der ender med ikke at virke ordentligt.

- Jeg har set eksempler på løsninger, der ikke dur, og hvor der står vand efter et regnskyl, fordi lagene under belægningen ikke kan klare opgaven. Det kan ske, hvis man selv prøver at opfinde et underlag, der ikke er udviklet ordentligt, siger Kim Falkenberg.

Fængselspladsen i Horsens er bygget til at kunne klare en 10 års-hændelse, hvilket er 230 liter vand per sekund pr. hektar i ti minutter, men ved at køre en tankvogn ind på pladsen, har den vist, at den kan klare væsentligt mere end det, nemlig 2086 liter, svarende til 77 millimeter regn på seks minutter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor interesse

- Det er fascinerende at se en tankvogn blive tømt ud over pladsen og se vandet forsvinde i en fart. Der er slet ingen tvivl om, at permeabel belægning bliver en større del af anlægsgartnernes, brolæggernes og entreprenørernes arbejde. Der er stor interesse for LAR-løsninger fra mange sider, og der kommer hele tiden mere af det. Vi er i gang med at udbrede løsningen som ide og har god kontakt med både kommuner og fagskoler, og det giver en faglig diskussion, der vil være med til at udvikle området. Når for eksempel nye anlægsgartnere kan de her ting, og de så mødes af nye krav, som de kan leve op til, så vil det være med til at rykke hele området. Og det er en af måderne, vi griber det an på, siger Kim Falkenberg.

Italesætter forurening

Man kan godt salte på den permeable løsning, men et grønnere alternativ er ifølge Kim Falkenberg at gruse med Dræn af, som i forvejen omslutter stenbelægningen, og så feje gruset op, når sne og is er smeltet. Den grønne bekymring er desuden en af udfordringerne, som de permeable løsninger skal italesætte fremadrettet.

- Den største udfordring er, om en permeabel løsning giver anledning til, at man afleder forurenet vand. Det mener vi ikke, og vi har dokumentation for, at der ikke er problemer forbundet med vores løsning. Men det er noget, som planlæggerne i kommunerne bekymrer sig om, så det er også noget, vi bruger energi på at tale om, siger Kim Falkenberg.